fredag 2. januar 2015

"Det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat"Debatten om skolemat og mat i barnehagen blusser opp med jevne mellomrom uten at det blir noen merkbare endringer nasjonalt. Mat i barnehagen og på skolen er ikke et prioritert område for norske regjeringer. Derfor spiser de aller fleste barn i Norge fremdeles matpakka si. Selv om, som Knutsen og Ludvigsen allerede har sunget, "det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat".

- Vi vet det er store forskjeller i hvordan foreldre prioriterer barnas kosthold. Samtidig tilbringer norske småbarn de fleste hverdager og våkne timer i barnehagen. De aller fleste måltidene inntas der, sammen med andre barn. Det gir et enormt potensial for en stor helsegevinst ved å skape gode vaner tidlig, sier Janne Anita Kvammen som er klinisk ernæringsfysiolog ved enhet for barneernæring ved Oslo universitetssykehus (OUS) til Dagsavisen.

I november ifjor skrev Kost- og ernæringsforbundet at "gode kostvaner dannes tidlig i livet, og skaper grunnlaget for en solid helse. Et skolemåltid vil gi en pedagogisk mulighet til å lære barna sunne matvaner og styrke det sosiale felleskapet og trivsel i skolen. Man får et bedre liv, holder seg lenger frisk, og kan unngå livsstilssykdommer som overvekt og diabetes type 2. Det betyr igjen mindre fremtidig behov for behandling av helsevesenet, og man holder seg lenger i arbeidslivet. Å spise sunt er både viktig for den enkelte og det er samfunnsnyttig.". Forbundet arbeider for at det skal serveres mat på norske skoler og i barnehagene.

Jeg har skrevet om Nyskolens mattilbud tidligere her på bloggen. Den har blitt mye lest og delt. På Nyskolen i Oslo serverer vi varm lunsj hver dag. En gruppe på fem elever og én voksen lager maten og fem andre elever og en annen voksen tar oppvasken etterpå. Det er en ganske stor oppgave å lage mat til 100 elever og 20+ lærere hver eneste dag, men langt fra umulig. Det er faktisk veldig hyggelig og det er med på å skape et godt miljø på skolen. Til og med oppvasken er hyggelig - og alle får en is etter endt arbeid!

Helsedirektoratets gjennomgang fra 2012 at det er store variasjoner i barnehagenes mattilbud. Mens noen barnehager opererer med 750 kroner i matpenger for fullkost gourmetmat, får andre barn kun en frukt i løpet av dagen. Både Dagsavisen og Dagbladet skriver om dette i dag (fredag 2. januar 2015).

Les også:
Foreldre vil ha matpakkefrie barnehager
Vil ha matpakkefri barnehage
Varm lunsj hver dag på Nyskolen
Skolemat gir bedre helse

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.