fredag 6. februar 2015

Eksperimenter med atomer uten å kunne én eneste formel - Atomify


Atomify er en ny gratis app som kan lastes ned til de fleste mobiler og nettbrett. Med Atomify kan du få en visuell forståelse av sammenhengen mellom temperatur, trykk og volum for ulike typer atomer, uansett om de er i fast form, væske eller gass

Vi har møtt en del lærere som synes det er vanskelig å forklare atomer. Nå kan barn og unge leke med appen og forstå hvordan atomer oppfører seg. Vi håper appen blir en slager i undervisningen, forteller Anders Hafreager og Svenn-Arne Dragly. De er stipendiater ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. 
Les intervju med stipendiatene i forskningsmagasinet Apollo.

Appen har en rekke valgmuligheter; Du kan studere hvordan atomene i krystaller, som er organisert etter en bestemt struktur, beveger seg. Du kan se hvordan to stoffer, representert med røde og blå kuler, blander seg helt tilfeldig. Du kan følge atomer igjennom en membran. Cellene våre består blant annet av halvgjennomtrengelige cellemembraner. Her blir ioner, som er et fint ord for ladete atomer, sluppet igjennom. Den fysiske forklaringen er osmose, som er et viktig fenomen i cellene våre.

Last ned appen fra iTunes eller Google play.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar