torsdag 26. mars 2015

Gode pedagogiske nettsteder: Mennesket.net - om historie og samfunnsfag


Mennesket.net er en nettside for fagene historie, samfunnsfag (og litt sosiologi). Siden er drevet av Lars Terje Hellum. Selv om nettstedet henvender seg til pensum i videregående skole, kan den også brukes av lærere på ungdomstrinnet. Anbefales!


Siden startet som en ide om å lage et oversiktlig nettbasert historieverk som gav alle tilgang til både eldre- og nyere historie, og etter hvert også noe samfunnsfag og sosiologi, der de var og når de trengte det, skriver Lars Terje Hellum når jeg spør ham om hva formålet med siden er. De fleste sidene som eksisterte hadde mange gode oppgaver og lenker til kilder, men ingen hadde hele tekster og gode forklaringer på historiske og samfunnsfaglige emner.

Og nettopp disse tekstene som gjør at denne siden er en ekstra god ressurs for lærere. Det er rett og slett et imponerende arbeid som ligger til grunn! Sjekk for eksempel denne om Den franske revolusjon og napoleonskrigene.

Siden ble åpnet i 2013 og har siden starten blitt besøkt nesten 200 000 ganger.

Siden har faner for eldre historie, nyere historie og sosiologi og dekker de fleste emner innenfor fagene.

Artiklene skal være lettleste og ha pedagogisk innhold i form av bilder, tabeller, illustrasjoner og oppgaver som dekker flest mulig læreplanmål. De skal også inneholde lenker, adresser og kildehenvisninger som er lette for elevene å forfølge i forbindelse med eget arbeid. Dette er et pågående arbeid og endringene vil komme gradvis. Foreløpig er det flervalgsoppgavene som er prioritert, men målet er at flere oppgaveformer skal komme etterhvert som tekstene revideres og forbedres. 

Du finner flere gode pedagogiske nettsteder her.

3 kommentarer:

 1. Må si jeg savner kildehenvisninger når det gjelder mennesket.net

  SvarSlett
  Svar
  1. Du finner de under "Les mer" nederst på sidene. Det er gjort sånn for å være lettlest. Se for eksempel https://www.mennesket.net/eldre-historie/middelalderen/korstogene/#etterspillet-8211-folgene-av-korstogene

   Mvh Lars Terje Hellum

   Slett
 2. Ja, eit imponerande arbeid!
  olehauso

  SvarSlett