torsdag 2. juli 2015

Boktips: "Nettvett" av Janne Aasebø Johnsen


"Nettvett" (Universitetsforlaget, 2015) av Janne Aasebø Johnsen inneholder åtte små historier, én for hver nettvettregel som Redd Barna har laget.

For å bli i stand til å følge regler må man bli klar over dem og diskutere dem sammen med andre, skriver forfatteren i forordet. Historiene er skrevet med tanke på at lærere, elever og foresatte kan bruke dem som utgangspunkt for samtale eller ettertanke.

Meningen er å få oss til å tenke over hvordan vi oppfører oss når vi bruker Internett og mobil; derfor er historiene åpne, slik at barn og unge, sammen med voksne, kan diskutere og reflektere seg fram til en løsning. 

Historiene i boka er gode og bør gi både barn og voksne mer innsikt i hva nettvett er og hva du kan gjøre dersom du for eksempel blir utsatt for nettmobbing.

Redd Barnas nettvettsider får du råd om hvordan du som voksen kan engasjere deg i barnas internett- og mobilbruk, hvordan du kan lære dem å sette grenser og støtte dem dersom de opplever noe ubehagelig.


Redd Barnas nettvettregler:
  • Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing.
  • Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.
  • Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat.
  • Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver.
  • Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted.
  • Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet.
  • Fortell det til en voksen eller en annen du stoler på hvis du opplever noe ubehagelig. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett.
  • Meld fra til politiet om alvorlige saker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.