søndag 16. august 2015

La læreren være lærer, sier Trond Giske i sin nye bok"La læreren være lærer - veien til en skole der alle barn kan lykkes" (Gyldendal) er tittelen på Trond Giskes nye bok. Den kommer ut samtidig som cirka 60 000 elever har sin aller første skoledag. Boka har allerede skapt debatt.

Giske har det siste året jevnlig besøkt Nardo barneskole i Trondheim, der han selv var førsteklassing i 1972. Jeg har ikke lest boka, men kommer til å gjøre det i løpet av høsten. (Men når jeg får gjort det er usikkert. Jeg skal jo være lærer også). 


Jeg liker skikkelig godt at Giske har brukt tid på å faktisk være på skolen, se og lytte og være sammen med lærere og elever. Det tror jeg gir boka en ekstra dimensjon vi ser altfor lite av i den politiske skoledebatten.

Og Giske kommer altså med konkrete forslag til hvordan skolesystemet kan endres til det bedre for elevene. Ett av disse tiltakene er å omgjøre Utdanningsdirektoratet til et læringssenter. Han mener kompetansen som ligger i direktoratet kan utnyttes bedre ved en annen organisering.

- Større mulighet for hver enkelt skole og skoleeier til selv å ta beslutningene, vil gjøre flere i stand til ubyråkratisk og effektivt å finne de løsningene som passer i det enkelte tilfellet. Samtidig ville det gi større ansvarsfølelse hos dem som faktisk har ansvaret for å skape resultater i skolen hver eneste dag, skriver Giske i boken, ifølge Aftenposten (15.08.15).


Giske mener å ha funnet svar på spørsmål som: 

Hva skal barna våre lære?
Hvorfor lar vi noen barn tape?
Hvilke krav bør vi stille til foreldrene?
Finnes det sikker kunnskap om hva som virker?
Hvilke feil har reformivrige politikere gjort?

Hva svarene på disse spørsmålene er og om de er gode er for tidlig å si. En oversikt over hvilke tiltak som diskuteres i boka finner du på Nardometeret, en spørreundersøkelse på Giskes nettside.

Til VG (15.08.15) sier han at det sjelden er intelektuelle evner som hindrer elevene i å lykkes, men i stor grad sosiale og psykiske forhold. De trenger hjelp til å takle livet.

Derfor foreslår han å doble dekningen av helsesøstre. Det er kunnskapsministeren enig i. Torbjørn Røe Isaksen sier til VG (15.08.15) at han allerede har brukt mye tid på hvordan vi skal satse på psykisk helse i skolen. Fram til 2016 bevilger regjeringa 650 millioner ekstra til å styrke skolehelse- og helsestasjontjenesten.


Program for kvelden:

19.00 Bokbad med Trond Giske i samtale med Cathrine Sandnes
20.00 Salg og signering av bøker
Appell ved Gerd Kristiansen
Appell ved Kjersti Stenseng
Appell ved Raymond Johansen
21.30 Partilederdebatt fra Arendal på storskjerm


Les også La læreren være lærer (Trond Giske i VG, 17.08.15)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.