onsdag 11. november 2015

Har du noen gang hørt om Nyskolen i Oslo?


Dette er en åpen invitasjon til alle politikere og folk med meninger om skoler og privatskoler.

Debatten går omkring de private skolene etter avsløringene om utbyttefest på Westerdals. Og mange er kritiske til private skoler. Men det finnes flere typer private skoler i Norge, som Montessoriskolene og Steinerskolene som begge har egne læreplaner og egen utdanning. Og så er det Nyskolen i Oslo. Vi er noe helt annet. 

I dette innlegget forklarer daglig leder ved Nyskolen, Sunniva Sandanger hvorfor politikerene burde komme på besøk til oss. Dere er herved invitert!

Vi er en liten privateid skole, eid av Stiftelsen Nyskolen i Oslo, en stiftelse som har en egenkapital på 1000 kroner. Ja, du leste riktig, ett tusen kroner. Vi ligger på Vålerenga, i et nokså gammelt hus, med et dagsenter for psykisk utviklingshemmede i underetasjen og i et nokså typisk "indre-øst-landskap". Vi har hundre elever og 29 ansatte med stort og smått, inkludert renholder og regnskapsfører, kontorpersonell, lærere og assistenter. Lærerne har tilsammen litt over 17 årsverk.

Det Nyskolen i Oslo driver med, er å skape et skolesamfunn som faktisk praktiserer opplæring i demokrati og fellesskap hele tiden. Vi har direktedemokrati i form av allmøter hver uke der alle elever og voksne har stemmerett, en stemme hver, enten du er daglig leder (tilsvarer rektor) eller førsteklassing. Vi jobber med tverrfaglige prosjekter for at fagene skal henge sammen og for at de skal henge sammen med verden. Vi jobber med sosial kompetanse på mange ulike måter hele tiden, og vi har alle, både voksne og barn, oppgaver for fellesskapet, i fellesskap. Vi har aldersblandede grupper, ingen lekser på barnetrinnet og leksehjelp for alle på ungdomstrinnet. Og vi har barn fra hele Oslo (og et par fra Akershus), og barna har foreldre som kommer fra hele verden.

Da Nyskolen ble grunnlagt, var det ikke fordi vi var en gjeng med privatiseringsentusiaster, men fordi vi var en gjeng som ikke orket å vente lenger på den offentlige skolen - alle kurs og møter og reformer der for å skape en slik skole som vi tror på hadde strandet innenfor det offentlige systemet, og diskusjonene der dreide seg enten om testing og resultater eller om oppussing. Det var ikke det vi var interesserte i, vi ville snakke pedagogikk og metodikk.

Så vi ble en privatskole. Det koster penger å gå her. 1250 per måned for barnetrinnet og 1500 per måned for ungdomstrinnet. I tillegg kommer en SFO-plass på 2000 kroner for dem som ønsker det (uavhengig av alder, forøvrig). Det er ikke ideelt, men uten noe betaling for skoleplassen, kan vi ikke holde det gående. Men staten betaler tross alt mest.

Nyskolen i Oslo har valgt å prioritere små grupper og en spesiell pedagogisk modell. Vi har en voksentetthet på i snitt en lærer til 9 elever, og da er spesialundervisning ikke medregnet. Vi lager varm mat på skolen hver dag og spiser sammen. Alle elever deltar i en fast matlagingsgruppe, og har matlaging ca en gang i måneden. Omtrent like ofte, men på en annen dag, selvsagt, må den samme gruppa vaske opp. Det er en kokk som lærer dem å lage mat og en annen lærer eller assistent som lærer dem og hjelper dem å vaske opp.

Og så er det selvsagt veldig mye annet som utgjør skolen vår. Det er også en del av historien at lønningene våre er litt lavere enn andre steder, særlig for oss som er ledere. Men det gjør ikke noe. Jeg kunne ikke tenke med å lede noen annen skole (med mindre jeg fikk lage Nyskolen, da). 

Vi inviterer og utfordrer alle politikere til å besøke oss før dere generaliserer om private skoler. Jeg tror at vi gjør svært mye av det som mange privatskolemotstandere skulle ønske skjedde i skolen - men jeg vet jo ikke. Dere er ihvertfall velkommen til å se, og du kan lese mer på nettsidene våre og i disse fem artikkelene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.