torsdag 17. desember 2015

Den store historien - Big History Project


Big History Project er et nytt grep på historiefaget. Det er en tverrfaglig utvidelse av den tradisjonelle historiefortellingen. Big History favner hele historien fra The Big Bang til idag. 

Det er også kalt Deep History, fordi den går tilbake til det vi har kalt "forhistorien", som vanlige historikere har holdt seg unna fordi det ikke finnes skriftlige kilder fra denne tiden, skriver Bjørn Vassnes i Klassekampen (Den store historien, side 12, 13 - 17.12.2015). Men om man kutter ut forhistorien, er det svært mye ved vår bakgrunn og atferd som vi ikke forstår, som hvilke tilpasninger vi har gjort (og hvorfor) før vi begynte å etterlate oss skriftlige kilder.

Med slående illustrasjoner forteller David Christian en fullstendig historie om universet, fra "Big Bang" til internett, i løpet av 18 fengslende minutter. Dette er "Den store historien", et bredt og opplysende bilde av kompleksitet, livet og menneskeheten, holdt opp mot vår beskjedne andel av den kosmiske tidslinjen:Den Store historien kan komme til å erstatte historiefaget i fremtidens skole. Historien vår strekker seg nesten 14 milliarder år tilbake i tid. Det er relativt lenge (som Einstein ville sagt) - og det er lenger tilbake i tid enn det historiefaget i dag dekker. 

Hva er the Big History Project? David Christian, Bill Gates og studenter forteller:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.