Målet er å komme bort fra en upedagogisk, økonomisk praksis og i stedet rette seg mot en human, demokratisk tilnærming til utdanning. Det er dette som er å flippe systemet:
Replacing top-down accountability with bottom-up support for teachers
Det handler altså om å kaste ute hele New Public Management-tankegangen og plassere lærerne i førersetet for videre pedagogisk utvikling.
Redaktører for boka er Jelmer Evers og René Kneyber, begge fra Nederland. Jelmer Evers er på 2015 Global Teacher Prize top 50-lista og sier i et intervju at å flippe systemet er å ta ansvar for sine elever og det de skal lære. Det ansvaret kan ikke overføres til standariserte tester og politisk målstyring. Det er gjennom god utdanning at vi kan forandre verden.
Jeg har spurt Jelmer Evers om hva de vil oppnå med boka:
- Vi ønsker at lærerne virkelig tar ansvar for alle barna i klasserommet. Det krever en innsats fra lærerne og en endring i tenkemåte. Mange lærere opptrer som om de er frivillige slaver. Det er derfor vi alltid refererer til dette sitatet fra Hillel den eldre: If I am not for myself, who will be for me? But if I am only for myself, who am I? If not now, when?
- Vi ønsker også at strukturen i selve utdanningssystemet endres. Den må endres slik at alt ligger til rette for å støtte lærerne . Det er opp til politikere og skoleledere å sørge for at det skjer. Men ingenting vil endre seg dersom lærerne ikke tar initiativ først .
Jeg spurte også om hvordan boka er relevant for lærere og studenter:
Boka er delt inn i fire deler:
Del 1:
A Global Problem: Accountability, Privatization and Control
Del 2:
A New Paradigm: Flip the System
Del 3:
Changing the System: Collective Autonomy
Del 4:
A Question of Mindset: Supporting and Activating Teachers
Jelmer Evers on the purpose of education at De Balie (2015):
Jelmer Evers on the purpose of education at De Balie (2015):
Se også:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.