søndag 3. juli 2016

Disse bøkene kan du lese høyt for elevene


Les høyt, les mer, les ofte. En av mine hyggeligste minner fra skoletiden var da læreren leste høyt for oss. Hun leste alltid for oss når vi spiste matpakka. Hun leste all slags bøker. Og for en bokorm som meg var det en fryd! Det var særlig en science fiction-bok som gjorde ekstra inntrykk. Jeg husker ikke hva den heter eller hvem som skrev den. Men det er ikke så viktig. Det viktige er at den gjorde inntrykk.

Høytlesing er en aktivitet som bør strekke seg langt utover det å lese for barna hjemme før de begynner på skolen. Du bør fortsette å lese høyt gjennom barnetrinnet også.

Lærere bør også sette av tid til å lese høyt fra bøker i skoletiden og på SFO. Jeg har snakket med folk som jobber på videregående, som fortsatt leser høyt for elevene sine. Og de elsker det.

Litteraturhistorien er full av gode bøker for barn. Her har jeg laget en liste over de jeg synes er aller best og som jeg har lest flere ganger, både høyt og ikke høyt. Lista er ikke alfabetisk og er ellers i tilfeldig rekkefølge:


Den hemmelige hagen, av Frances Hodgson Burnett
Lille, gretne Mary Lennox vokser opp i India. Der tilbringer hun dagene innendørs, kun omgitt av tjenere. Da foreldrene dør i en kolera-epidemi, blir hun sendt til sin rike onkel på Misseltwaite hovedgård i England. Det skal by på forandringer for den bortskjemte tiåringen.

Ikke bare oppdager hun at det går an å behandle menneskene rundt seg med respekt, hun fatter interesse for naturen som omgir gården.

Mary vokser og blir sterkere for hver dag, godt hjulpet av godhjertede Yorkshire-Martha og broren hennes. På godset er det en avstengt hage, og inne er det mange lukkede værelser, men Mary lar seg ikke avspise med forbud og halvkvedede viser. Hva befinner seg bak eføymuren? Og hvorfor hører hun lyden av et barn som gråter?

Trollvinter, av Tove Jansson
Mummifamilien pleier å ligge i hi om vinteren. Men en gang våkner Mummitrollet og får ikke sove igjen. Han opplever vinteren for første gang. Alt er rart og fremmed, snøen, kulden, mørket og alle de rare vesener som hører vinteren til: Først og fremst Too-tikki, som skjuler en varm sjel og mye livsvisdom bak en tøff og barsk overflate, så isfruen, selve kulden, og Mummitrollets egen stamfar. Og endelig alle de som er for sjenerte til å vise seg ordentlig. Mummitrollet skjønner at han må klare seg selv, uten Mummimamma og hennes trygge verden.

Brødrene Løvehjerte, av Astrid Lindgren
Brødrene Karl og Jonatan Løve blir gjenforent etter sitt korte liv på jorden i landet Nangijala. Nå skal de bare være lykkelige i Kirsebærdalen der det lille hvite huset deres ligger. Men det viser seg at det også er ondskap i dette paradiset. De tar opp striden mot den onde ridderen og dragen Katla og blir de modige Brødrene Løvehjerte.

En fantastisk bok! Læreren min leste den for oss i andre klasse, rett etter at faren min døde. Den har brent seg inn som det aller klareste bokminnet i livet mitt. Og jeg har lest den flere ganger etterpå uten å bli skuffet.

Danny og den store fasanjakten, av Roald Dahl
Roald Dahl har skrevet mange veldige gode bøker. Men for meg er det denne som troner øverst på lista.

Dette er kanskje den mest alvorlige av Roald Dahls bøker for barn, men den kaller både på smil og latter. Danny og faren hans bor i en sigøynervogn bak en bensinstasjon faren driver. De eier den vesle jordflekken de bor på, mens all jorda rundt dem eies av den ufordragelige godseieren Mr. Hazell. Han gjør alt han kan for å få Danny og faren hans vekk, men de gir seg ikke så lett. Og så er det tid for den store fasanjakten, og da får Mr. Hazell seg en lærepenge til landsbyens fryd.

Gummi-Tarzan, av Ole Lund Kirkegaard
Ole Lund Kirkegaards univers er fylt av oppfinnsomme, lekende og umulige unger. Og av alle disse er Gummi-Tarzan den mest berømte. Egentlig heter han Ivan Olsen. Ivan er ikke særlig stor og heller ikke særlig pen. Han har ingen store muskler og kan ikke jule opp noen. Derfor får Ivan Olsen en masse juling selv. Noen ganger får han buksevann også. Men så en dag møter Ivan en vaskeekte heks, og saker og ting begynner å skje.

Peter Pan og Wendy, av James Matthew Barrie
Det er en fryd å dukke ned i den morsomme og underfundige fortellingen om den lille gutten som aldri vil bli mann og få skjeggvekst, og som alltid vil være en liten gutt og ha det morsomt. Peter Pan er lystig, ubetenksom og hjerteløs, og så sjarmerende at det er umulig ikke å bli glad i ham.

Trollkrittet, av Zinken Hopp
Jon finner Trollkrittet og tegner seg en kamerat som heter Sofus. Så lager han en port inn til en eventyrverden. I denne boken kan du lese om alt som skjer der inne. Der får du møte trollet Komle, kong Per den slemme, en snill bestemor, en ugle som heter Anna Susanna både forlengs og baklengs - og mange flere. Og når alt blir svart eller du er helt sikker på at du ikke finner veien ut av boken, så gjør du det likevel.

Tordivelen flyr i skumringen, av Maria Gripe
Hvem er den gamle damen som vil spille sjakk i telefonen? Hva sier de lave stemmene på Jonas Berglunds båndopptaker? Finnes den tretusen år gamle egyptiske gravstatuen ennå, og hvor er den? Har den underlige blå blomsten et eget liv? Hva er det som påvirker historien? Tilfeldigheter, vilje - eller noe annet?

Dette er en fantastisk fortelling om tre ungdommers mystiske opplevelser i en by i Småland. Og om hvordan to tilsynelatende tilfeldige hendelser gjør at visse gjemte og glemte saker rulles opp og blir avslørt.

Momo - eller kampen om tiden, av Michael Ende
Heltinnen i denne historien heter Momo. Hun er en liten, fattig pike som lever av å utveksle tjenester med andre. Hennes eventyrlige hjelpere er en skilpadde, en gammel gatefeier og en fantast som er selvbestaltet turistfører. Skurkene er den tallrike skaren av grå herrer fra Tidssparekassen. Det er de som har stjålet skatten fra menneskene. Og skatten er tiden.

Momo er et eventyr om tiden og om den følelseskalde og avstumpede livsstilen i samfunnet vårt. Mange av oss lever som barbereren Fusi, og ergrer oss over at vi ikke har tid til å leve. Men Fusi får besøk av en mystisk, gråkledd herre som tilbyr ham en konto i Tidssparekassen. Ved systematisk sparing av tid kan Fusi om noen år heve den dobbelte mengden tid. Svimmel og ør av fremtidsmulighetene begynner Fusi å spare. All unyttig tid skjæres vekk: Han selger undulaten, sender moren på pleiehjem og gjør det slutt med kjæresten.

Pinocchio, av Carlo Collodi
Pinocchio er tredukken som så gjerne vil fortjene å bli til en levende menneskegutt. Men han er både ubetenksom og ulydig og kommer alltid opp i underlige og farlige eventyr.

Mer enn noe ønsket Pinocchio at han kunne være et menneske, den gode, elskelige sønnen Gepetto fortjente. Den blå feen lovte ham å oppfylle ønsket hans, dersom han kunne bevise at han var modig, lojal og ærlig. Men enda så gjerne han ville oppfylle kravene var det vanskelig ikke å la seg lure friste med på rampestreker. Snart møtte han herr Rev og herr Katt, og havner virkelig på galeien. Kom han noen gang til å lære forskjellen mellom rett og galt?

Veien til Agra, av Aimee Sommerfelt
På veien fra Allahabad til Agra trasker to barn, trettenårige Lalu og den sjuårige søsteren hans, Maya. Hun lider av en alvorlig øyensykdom. Veien er støvete, brennhet og overbefolket. Om natten truer slanger og sjakaler, men barna holder motet oppe, for de har hørt at sykdommen kan helbredes på sykehuset i Agra. Forfatteren lærer barna å tenke globalt og slår ned på spørsmål som er avgjørende for menneskehetens eksistens.

Tom Sawyer, av Mark Twain
Tom vokser opp hos sin tante Polly i en typisk småby. Men gutten er en urokråke som stadig kommer i trøbbel - og ingen tante i verden kan stagge ham. Han skulker skolen når han føler for det, og han klatrer ut gjennom vinduet om natten for å bli med vennen Huckleberry Finn på eventyr. Men egentlig drømmer han bare om å bli en slags ny Robin Hood - og dessuten er han nesegrus forelsket i Becky, som nettopp er flyttet til byen.

Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige, av Selma Lagerlöf
Boka var opprinnelig skrevet på bestilling fra Svenska Skolbokskomiteen som en lærebok i Sveriges geografi.

Boka begynner med at Nils, en bondegutt (gåsapåg, «gåsepjokk») som bor i Skåne, blir tryllet liten som straff for dyreplageri. På ryggen av Morten gåsekar, en hvit tamgås, reiser han deretter sammen med en flokk villgjess, ledet av “Akka fra Kebnekaise” gjennom Sverige. De flyr gjennom alle landets 25 landskap. Boka er både en skildring av Nils' modning og etiske utvikling, og en skildring av Sveriges geografi og samfunn i overgangen mellom bondesamfunn og industrisamfunn.

Kabalmysteriet, av Jostein Gaarder
Hans Thomas og faren legger ut på blir en reise helt utenom det vanlige. Hans Thomas leser i hemmelighet den lille boka han har fått av en gammel baker, og alle skikkelsene som dukker opp underveis viser seg å ha overraskende forbindelser med hans eget liv. Kabalmysteriet er en erkjennelse av at livet er for kort til å ikke lete fram sitt trumfkort, som kanskje ikke alltid er den kyniske jokeren men heller den som sitter og leker med resten av stokken, mennesket med det undrende, vidåpne barnesinnet. "Men også jeg syntes jeg gjennomskua skjebnen nå takket være den lange historien jeg hadde lest i bolleboka," forteller Hans Thomas. Og kanskje klarer du det også, etter å ha lest Kabalmysteriet.

Det suser i sivet, av Kenneth Grahame
Boken inneholder de fem første fortellingene fra Det suser i sivet, som ble utgitt første gang i 1908. Vi møter de fire vennene hr. Mold Varp, hr. Vann Rotte, Padda og Greven, som er naboer langs elvebredden.

Forfatteren begynte på fortellingen om Hr. Padda fra Padeborg og vennene hans på fireårsdagen til sønnen sin. Sønnen likte å høre godnatthistorier om den modige Vann Rotte, den forsiktige Mold Varp og den selvgode Padda. Han nektet å dra på sommerferie av frykt for å gå glipp av historiene. Faren lovet å sende ham én historie i posten hver dag. Og brevene? De ble til denne boka,

30 kommentarer:

 1. Kjempefint med høytlesning og vi bør ikke slutte med det på ungdomsskolen heller. Kan anbefale Solkongen av Lars Joachim Grimstad, passer for mellomtrinnet/ 8. trinn. :)

  SvarSlett
 2. :) Jeg leser Ingenting av Janne Teller for 9. klasse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvorfor ikke? Det burde du, hun skriver godt.

   Slett
  2. Boka heter Ingenting, og er skrevet av Janne Teller :-)

   Slett
  3. Vårt trinn (6.trinn) har hatt mange bøker som ligger ute som hørespill i koronatiden, der de for hver dag fikk i oppdrag å lytte til et kapittel og deretter svare på spørsmål om innholdet eller reflekterende spørsmål. Høytlesing skulle blitt prioritert mer, med alt som skolehverdagen spiser opp så blir det ikke tid/for lite tid. Men elevene leser egne bøker i stillelesing.

   Slett
 3. Flott anbefaling! Jeg vil i tillegg nevne den "eldgamle" klassikeren "Frendeløs" av Hector Malot. Den har jeg lest utallige ganger for fjerdeklassinger, siste gang forrige skoleår. Funker så det suser! Vi lager forresten "biodikt" om hovedpersonen i starten og som oppsummering. Ganske slående!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja - den hadde jeg helt glemt! Den er veldig fin, synes jeg. Takk for påminnelsen.

   Slett
 4. Må føye til "Gutt" av Roald Dahl.

  SvarSlett
 5. Og innledningen til "Mathilda" av Roald Dahl burde være pensum for alle foreldre og barneskolelærere!

  SvarSlett
 6. Ja til masse høytlesning! Ronja røverdatter og Mio, min Mio egner seg også godt. Alle Harry Potter bøkene, og hele Narnia serien... listen er lang...
  Har lest veldig mye høyt for både elevene mine og egne barn. Da yngstejenta var syk og sengeliggende i flere uker i 2. Klasse leste vi oss gjennom elendigheten. Senere uttalte hun at " biblioteket reddet nok livet mitt, mamma!"

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lista over gode bøker til høytlesing er lang. Heldigvis!

   Slett
 7. Vi hørte på Robinson Crusoe sammen barna våre fra som er fra 9-14 år. Særlig ble guttene fascinert av boken.

  SvarSlett
 8. "Tonje Glimmerdal" av Maria Parr er kommen høgt opp på mi liste! Likeså "Tom i villmarka", forfattar hugsar eg ikkje i farten, men boka gjorde usletteleg inntrykk på 2.klassingane eg las denne for.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kristin Sølberg4. juli 2016 kl. 19:08

   Tom i Villmarka er skrevet av Ingvald Svinsås:)

   Slett
 9. Tusen takk for alle boktips - dette lover godt for høytlesinga!

  SvarSlett
 10. Den ensomme vaktpost av Bernhard Stokke og De elendige av Victor Hugo er to bøker som har brent seg fast (positivt !) fra ungdomsskolen. Da "frøken" leste høyt for oss i matpakke-fri, satt alle som tente lys og glemte som regel å spise.

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 12. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 13. En kollega av meg las "veien til Agra" for en klasse uten suksess. Barn i dag vil gjerne at noe bør skje hele tiden, slik de kjenner det fra Tv/data. Jeg har selv nølt med å lese mange av de gode som du har med her, som jeg selv elsket som liten. Derfor fint å høre at noen har gode erfaringer. Kanskje jeg skal prøve en klassiker til høsten? Tordivelen finnes også som hørespill. Det er det mange som liker. Takk for inspirasjon!

  SvarSlett
 14. Er det noen som leser høyt på engelsk? I så fall hvilke bøker og hvilket trinn? Skriver Bacheloroppgave om "exposure" - hadde vært interessant å høre. Hilsen lærerstudent 1-7

  SvarSlett
  Svar
  1. Ta kontakt med biblioteket - de hjelper mer enn gjerne med på sånt. Kan også anbefale NLB: http://nlb.no/boker/ungdom/ungdomsboker-pa-engelsk

   Slett
  2. Herer også en liste: https://www.amazon.com/Childrens-Books/b/ref=amb_link_482823762_3?ie=UTF8&node=4&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=hero-quick-promo-books-atf&pf_rd_r=ZGG64RRF5NSVGX0SYBV8&pf_rd_t=201&pf_rd_p=2576047022&pf_rd_i=0143037390

   Slett
 15. Her kommer noen nyere forslag som elevene mine syntes var supre: Trollskallen, Luridiumstyven og kryptalportalen. Her hjemme har jeg lest Vindeltorn og skal låne Maretorn i påsken. Lars er LOL har også fått gode anmeldelser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips. På Nyskolen har vi blitt adoptert av biblioteket på Tøyen. De kommer med bokkasser med bøker som passer fra første til tiende klasse :)

   Slett
 16. Veldig mange fine bøker, ser det ut som!
  Hvilken aldersgruppe tenker du de ulike bøkene passer for?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest de på mellomtrinnet, og tenker at de passer best på 4. til 6. trinn.

   Slett
 17. Jobber på småskolen og især i 1.og 2. klasse ser jeg etter bøker med litt kortere fortelling så de kan leses i løpet av noen dager under maten, gjerne litt bilder og humor, for eks bøkene om Albie (engelsk forfatter) og Rørviks bøker om reven og den retthalede grisungen, de har går jeg aldri lei.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan også tipse om leseglederne fra Lesesenteret, der finner du mange og gode boktips:
   https://lesesenteret.uis.no/lesegledere/

   Slett
 18. «Fuck off, I love you» av Lars Mæhle egner seg godt for 9. og 10. trinn. Skrevet på nynorsk og finnes også som lydbok, lest av Frank Kjos. Bruker den på 9. trinn nå, og de syns boka er veldig spennende :)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.