onsdag 6. juli 2016

Disse bøkene kan du lese høyt på ungdomstrinnet


Lesekompetanse er knyttet til høytlesing. Høytlesing innebærer mye mer enn å formidle bokens innhold. Elevene blir kjent med nye ord og hvordan historie er bygget opp. De lærer å følge en lang tråd. Og det er jo bra i en verden med konstante distraksjoner.

Her er ti bøker du kan lese høyt på ungdomstrinnet. Lista er ikke alfabetisk og ellers i tilfeldig rekkefølge. Lista kan gjerne være lenger - kom med tips!

Yatzy, av Harald Rosenløw Eeg

Boka handler om å være 15 år og tåle alt - unntatt seg selv. Dag Vidar får en ny start, på et nytt sted, i en ny familie. Han får et dv-kamera så han kan filme starten på sitt nye liv. Alt ser egentlig veldig lyst ut.

Men jo lenger Dag Vidar kommer i filmen om sitt nye liv, jo reddere blir han for at noen skal avsløre det som har skjedd, grunnen til at han har måttet flytte til en fosterfamilie. Og tvilen har aldri kommet den tiltalte til gode, så Daggi begynner å tvile på alt dette fine rundt han og blir sin egen verste fiende i redsel for å avsløre sin egen historie.

Ufo! Ufo! av Tore Aurstad

David Hansen, er tretten. Denne høsten skjer det to skjellsettende begivenheter i livet hans. Han deltar i Kvitt-eller-dobbelt, der han ryker ut på 24 000-kroners spørsmålet, og venninnen, Karine, klassens mest populære, blir sporløst borte.

David er sykelig opptatt av fysikk. Han tenker og spekulerer rundt alskens spørsmål fra fysikkens verden. Einsteins relativitetsteori, kvantefysikk, tidsreiser og disses paradokser, kosmologi, hvorvidt det finnes et uendelig antall univers.

Døden på Oslo S, av Ingvar Ambjørnsen

"Klokka var halv ti. Vi gikk nedover mot sentrum igjen. Det var ikke nødvendig for oss å avtale noe som helst nå. Proffen visste hva jeg ville. og jeg visste hva Proffen ville. Vi ville finne Lena. Vi måtte finne Lena. Om det så skulle ta oss hele natta, så måtte vi spore henne opp."

Narkotika og prostitusjon er hverdagen for Lena. Pelle og Proffen kan selvsagt ikke la være å engasjere seg.

#alfahann, av Jan Tore Noreng

Han har hele pakka: Han er smart, populær, kjekk, og har en kropp som alle de andre guttene i tiende misunner ham. I tillegg er Torstein sammen med Viktoria, den perfekte dama. Livet hans er som skapt for Instagram. Men den som har ALT, har også ALT å tape.

Katakombens hemmelighet, av Tom Egeland

Gamle myter, mørke katakomber og mystiske forbindelser. Tom Egelands første spenningsroman for ungdom vant Arks barnebokpris 2013.

En romersk katakombe. En magisk amulett. 14 år gamle Robert blir med moren til Roma for å utforske en katakombe - en gammel gravplass. En kveld tar han seg ned i katakomben. Alene. Tror han.

Zweet, av Marit Kaldhol

Alarmen går, og ungdomsskulen blir evakuert på grunn av ein livsfarleg gasslekkasje. 10. klassingane Lill Miriam, Susan og Ruben opplever den dramatiske situasjon på kvar sin måte. Lill Miriam tenkjer heilt annleis enn dei andre. Ho som er så oppteken av at honningbiene forsvinn, er plutseleg sjølv forsvunnen. Overlever ho eller ikkje? Susan har ein vond løyndom ho ikkje klarer å gløyme. Ruben er ny i landet og har berre ein venn, Lill Miriam. Klarer han å finne ut kvar ho gøymer seg før det er for seint?

Ulike tankar og ulike minne fer gjennom hovudet på dei tre ungdommane. Korleis er liva deira knytte saman? Kva er sanning, og kva er løgn? Kven er modig, og kven er feig? Kven er tøff nok til å stå på for det ein kjenner er rett?

Herman, av Lars Saabye Christensen

På skolen er Ruby med det store røde håret, som noen påstår at det er fem fuglereder i. Hjemme er moren til Herman som arbeider i Jacobsens kolonial, og som kan le slik at Nesoddbåten går på grunn og klokka i Rådhustårnet stanser. Dessuten er hun ganske god til å kaste langt med matpakke. Faren til Herman kjører heisekran, og derfra kan han se til Amerika og enda lenger. Bestefar ligger i en himmelseng i fjerde etasje og kan ikke gå og er frisk som en fisk. Det er Herman også, helt til den dagen frisøren ber om å få snakke med moren hans.

Sugemerket, av Unni Lindell

Stella er fjorten og forelsket i Manne. Hun blir mobbet på skolen og sliter med det innderlige savnet etter morens død. Men den veldige forelskelsen hjelper henne å komme videre.

Stella svelget og gjemte ansiktet inn mot halsgropen hans. Når han brukte navnet hennes, kilte det et sted dypt inne i henne. Hun kjente hvordan blodet dunket gjennom halspulsåren. Munnhulen var tørr som sandpapir da han la leppene sine over hennes. Det kjentes fuktig og levende, fremmed.

Dødsengler, av Matt Whyman

To tretten år gamle gutter, blodsbrødre og bestevenner, blir dratt inn i en farlig, voldelig verden i en av Colombias brutale byer, Medellín.

Et rystende, internasjonalt prisbelønnet drama basert på virkelige hendelser.

I Medellín i Colombia veier våpen tyngre enn ord. Småen og Alberto er begge snart tretten og mer enn bestevenner, de er blodsbrødre. Virkeligheten er vold, hat og håpløshet, og angsten lar seg ikke engang døyve av dop. Et bestillingsmord får du billig i denne brutale søramerikanske byen, det er barn som gjør drittjobbene, for barn kan ikke straffeforfølges.

Da Alberto plukkes opp av en gjeng gangstere, står Småen alene tilbake og kjeder seg. Han vil også gjøre nytte for seg og tjene penger, og bli møtt med hengivenhet og respekt. Småen får det som han vil. Eller som han på forhånd trodde han ville.

"Tro meg, det finnes ikke noe mer skremmende her i verden enn en guttunge med pistol. Det sier sjefen alltid når han presenterer meg for nye folk. Jeg har aldri opplevd å befinne meg på feil side av en skyter, ikke på ordentlig. Men så er jeg også av den type guttunge folk frykter."

Tidsvokteren, av Jeanette Winterson

Silver er 11 år og bor sammen med den humørsjuke og griske tanta si i det 400 år gamle huset Tanglewreck. Det er knytta ei mystisk historie og en verdifull gjenstand til huset; ei gammel klokke. Det er mange mektige krefter som er ute etter klokka, men den er forsvunnet. Silver må finne Tidsvokteren før det er for seint, bare hun og Gabriel kan ta tida tilbake. Romanen handler om reiser i tid og rom, hypnose, svarte hull og tidstyver.

Følg Lærerbloggen på Facebook!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.