torsdag 25. august 2016

Gjesteblogg: 7 måter å utvikle deg som pedagog, av Barbara Anna Zielonka


Denne gjestebloggen er skrevet av Barbara Anna Zielonka som er engelsklærer ved Nannestad videregående skole:

Hvis du er lærer har du sikkert spurt deg selv mange ganger om hvordan du kan bli mer strukturert, mer kunnskapsrik og mer kreativ. Svaret på dette spørsmålet er ganske komplisert. Så i dag vil jeg gjerne dele med deg min liste over 7 måter som hjalp meg å utvikle meg som pedagog og som menneske.


1. Bli medlem og bygg et personlig læringsnettverk
Sosiale medier som Twitter, Facebook og Google Plus er gode steder hvor vi kan treffe andre lærere fra hele verden. Hver dag deler tusenvis av lærere sin kunnskap og diskuterer det som skjer i klasserommet - online. Samtidig bygger de personlig læringsnettverk (Professional Learning Network - PLN) hvor de deler ideer, bekymringer, spørsmål og erfaringer.

Hvis du ønsker å forbedre din egen undervisning, opprett en konto på Twitter, på Facebook, på Google Plus, eller alle sammen. Jeg forsikrer deg om at å være omgitt av mennesker med samme lidenskap og interesser vil gjøre store endringer i lærerlivet ditt og i undervisningen i løpet av kort tid.

Hvis du allerede har for eksempel Twitterkonto, kan du følge noen av de mest innflytelsesrike lærerne der:


Se også: Lærere på Twitter

2. Hør podcast laget av pedagoger

Hver dag bruker du sannsynligvis litt tid på å komme deg til og fra jobb. Hva med å bruke den tiden på å lytte til folk som deler sin kompetanse via podcaster? Har du smarttelefon, PC eller nettbrett kan du raskt finne millioner av tankevekkende podcaster som kan endre din klasseromspraksis. Blant mine favoritter er:

Se også: Pedagogiske podcast


3. Snakk med kollegaene
Bruk cirka 15 minutter i uken på å diskutere hva som gikk bra eller ikke bra i klasserommet med en annen lærer som jobber på samme arbeidsplass. Prøv å finne et fast tidspunkt hver uke, så blir det fort en vane. Husk at vellykkede lærere har vellykkede vaner.

4. Forsk på egen praksis
Spør elevene hva de synes om din undervisning. Selv om det kan føles litt skummelt i begynnelsen, så vil det etter noen runder bidra til å bedre relasjonene mellom elevene og mellom deg som lærer og elevene dine. De fleste elever er gode observatører som godt vet hva våre styrker og svakheter er.

Hvis du jobber på en skole der elev- og lærerundersøkelser allerede er i gang, bør du gå gjennom de innsamlede data med elevene dine, diskutere tilbakemeldingene du har fått fra dem og så sette elevenes kommentarer ut i praksis.

5. Start en blogg
Blogg er uten tvil den letteste måten å etablere et sted hvor du kan vise frem alt du gjør i klasserommet, reflektere over egen undervisning og egen læring. Blogging krever nesten ikke tekniske ferdigheter og kan være en perfekt måte å øve på å kommunisere gjennom tekst. Av alle de mange frie bloggnettsteder og publiseringsplatformer som er tilgjengelig, foreslår jeg at du sjekker ut WordPress, Blogger eller Weebly.

6. Meld deg på webinar
Et webinar er en informativ, instruksjons- og pedagogisk presentasjon gjennomført på nettet. Hver dag er det hundrevis av webinarer som man kan delta på uten å forlate huset eller rommet. Nettseminarer eller workshops er en flott måte å lære, og utvikle seg profesjonelt. Under slike møter, kan du delta i diskusjoner om en rekke emner og samhandle om elevens læring. Videre mottar du også et sertifikat for deltakelse. De mest populære nettsteder som tilbyr nettseminarer for lærere er:

7. Foreslå nye ideer
Tenk deg følgende situasjon: En dag har du funnet en interessant artikkel om en lærer som har implementert "omvendt undervisning" i sin undervisning. Du begynner å google begrepet, ser på flere videoer på YouTube og tenker på det i flere dager. Til slutt bestemmer du deg for å gjøre det samme med dine egne elever.

Prøv nye konsepter så ofte som mulig. Ingen av oss lykkes uten å prøve noe nytt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.