søndag 12. februar 2017

Boktips: "Mobbeboka" av Kristin Oudmayer


Mobbeboka. Alt du lurer på, men ikke tør spørre om (Humanist forlag, 2017) er den tredje boka med mobbing som tema av Kristin Oudmayer. Hun er en av landets fremste eksperter på mobbing. I denne boka svarer hun på spørsmål hun har fått fra fra barn og unge gjennom flere år.

- Med ”Mobbeboka” ønsker jeg å forklare det som er vanskelig å spørre om og vanskelig å sette ord på. Gi råd om hvordan man kan komme seg ut av vanskelig situasjoner, og hvordan man kan være en god venn – også uten å være bestevenner. Og jeg ønsker å gi de som trenger det, håp om at livet kan bli bedre og at det er mulig å endre seg, skriver Kristin Oudmayer i en epost til meg om hvorfor hun har skrevet boka.

Boka tar for seg mange aspekter ved mobbing: baksnakking, utfrysning, ryktespredning, spøk og ironi, falske vennskap og mobbing på nettet. Selv om boka retter seg mot barn og unge vil alle som har med barn og gjøre ha nytte av denne boka; om du er foresatt, jobber i skolen eller har med barn og unge å gjøre på fritiden.


- Boka er primært til barn og unge. Men den vil også være til god hjelp for voksne som synes det er vanskelig å snakke med barn om mobbing, og som ønsker å forstå mer om mobbing sett fra barn og unges perspektiv, skriver forfatteren.

Boka gir gode tips til hva du kan gjøre dersom du oppdager at andre blir mobbet, men også tips til den som mobber. Og selvfølgelig finner du som blir mobbet gode råd.

- Jeg har vært opptatt av å få frem at det ikke er så store forskjeller når det gjelder hvordan gutter og jenter mobber og blir mobbet. Det har i noen år nå vært stort fokus på såkalt ”jentemobbing”. Når vi gjør skjult mobbing til ”jentegreier”, så høres det for det ene ikke så alvorlig ut, men vi ser heller ikke etter gutta som driver med bla ryktespredning, latterliggjøring og utestenging. Men enda viktigere; vi ser ikke de gutta som utsettes for dette, og som trenger hjelp. Dersom vi voksne kjønner mobbingen, går mange barn og unge glipp av viktig hjelp. Jeg har derfor et sterkt ønske om at mange gutter leser boka – kanskje kan den bidra til at det blir lettere å si i fra om det de opplever.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kristin Oudmayer er en av landets fremste eksperter på mobbing. Til daglig jobber hun i UNICEF Norge med programmet "Du kan være Den ene", og hun har tidligere skrevet to bøker om mobbing, "Fordi jeg fortjener det?" og "Du er viktigere enn du tror. En håndbok i håndtering og forebygging av mobbing". Oudmayer holder jevnlig foredrag for barn og unge om mobbing. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.