lørdag 18. februar 2017

Da tenåringene tok makta - boka om Forsøksgym


I august er det 50 år siden Førsøksgymnaset i Oslo startet. Det ble etablert som et alternativ til den ordinære videregående opplæringen. I 37 år – fra 1967 til 2004 – gjorde den norsk skole rikere.

Tre oppegående ungdommer var misfornøyd med skolen og bestemte seg for å starte opp sin egen, alternative skole. De tre tenåringene sendte ut en løpeseddel, snøballen begynte å rulle, og høsten 1967 åpnet Forsøksgymnaset i Oslo skoleportene.


Åpent skoledemokrati, større grad av fritt fremmøte og en fagkrets med store valgmuligheter var kjennetegn på skolen. Allmøtet var skolens besluttende organ. Skolen hadde ikke eksamensrett og elevene tok eksamen som privatister.

Og nå kommer boka. Cecilie Winger, tidligere elev ved skolen, har skrevet den store fortellingen om den flotte skolen. Med seg har hun en annen elev, fotograf May-Irene Aasen.

- For å få til det må de lete opp flere bilder. De må grave i arkiver og lete i garasjene og dagbøkene til gamle elever. Jo flere som forhåndskjøper boka eller bidrar på andre måter, jo lekrere, mer omfangsrik og bilderik kan vi gjøre den, sier de to forfatterne.

Forlaget Manifest inviterer til folkefinansiering - du kan gi ditt bidrag her.

Betaler du boka nå får du den til vennepris, du får navnet ditt på trykk på en egen takkeliste i boka, samt inngang til sleppfesten 31. august 2017. Der blir det bokbad, avsløringer og overraskelser, og Valentinerne spiller.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar