søndag 30. april 2017

Skole i parken: Master Ayub utdanner fattige barn under åpen himmel


Alle vet at brannmenn er helter. Men noen branmenn er mer helter enn andre. Mohammed Ayub er en av dem.

Mohammed Ayub er brannmann på dagtid og lærer på fritiden. Elevene kaller han for Master Ayub. Han prøver å utrydde analfabetisme og gi utdanning til fattige helt på egenhånd. Sånt står det respekt av. Særlig når du har brukt fritiden din de siste 30 årene på å få det til.

Ayub vokste selv opp i fattigdom og måtte kjempe for utdanningen. Den erfaringen unner han ingen. Samtidig som han begynte å jobbe som brannmann for 30 år siden, begynte han å undervise fattige barn under et tre i en park i Islamabad i Pakistan.


Det begynte med en enkelt elev, men økte til 50 bare den første uka. Nå er det over 200 elever som daglig får all undervisningen sin under åpen himmel midt i hovedstaden. Skolen åpner på ettermiddagen og stenger når sola går ned. Fagene de har er de samme som de ville hatt på den ordinære skolen. 

Tallet på barnearbeidere i Pakisten er ca 3,6 millioner. Et ufattelig tall sett med norske øyne. Uten utdanning vil de vokse opp sam fattige. Det er dette Ayub vil gjøre noe med. Fattigdom fører til at barn må jobbe for at familien skal overleve. Det er disse barna Master Ayub underviser. Ved å gi barna utdanning øker mulighetene for å komme seg ut av fattigdommen.

- Uten utdanning ville jeg plukket søppel på gata, sier en av ungdommene i filmen under.

I løpet av de 30 årene skolen i parken har holdt det gående har tusenvis av elever kommet seg gjennom hele skolegangen, fra første til tiende klasse. Mange av elevene går videre til høyere utdanning, mange kommer seg inn i arbeidslivet og mange starter egne bedrifter. Og alle har lært å lese av Master Ayub.

Ayub har vært med hele tiden. Etterhvert har det kommet flere lærere til. 
De har også startet et frivillig-program hvor studenter fra skoler, høyskoler og universitet bidrar med undervisning. Alt skjer frivilling og ingen får betalt for jobben.

Følg Master Ayub's Park School på facebook!Master Ayub drømmer om å bygge en ekte skole, med klasserom og datamaskiner, og barna deler denne drømmen. Hver dag samler de inn murstein og steiner som de legger dem ved inngangen til parken. Dette skal de bruke som byggematerialer. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.