tirsdag 2. mai 2017

Skole på vannet: Flytende skoler i Bangladesh


Det meste er mulig bare man ønsker det sterkt nok. Mohammed Rezwan ønsket å gi fattige barn i Bangladesh mulighet til å gå på skole når nesten hele landet rammes av oversvømmelser. Derfor laget han flytende skoler.

Mesteparten av Bangladesh ligger i elvedeltaet der elvene Ganges og Brahmaputra renner ut i Bengalbukta og Indiahavet. Elvedeltaet gjør at jordsmonnet i Bangladesh er svært fruktbar, men fører også til store årlige oversvømmelser.

Under regntiden hvert år går millioner av barn i Bangladesh glipp av skolegangen når skolene blir tvunget til å stenge på grunn av flom. 

Mohammed Rezvan driver en av disse skolene. Han vokste selv opp nord-vest i Bangladesh. De hadde en familiebåt de brukte til skole under flommen. Men mange av vennene hans hadde ikke tilgang til det samme som han. Og det er det han ville gjøre noe med når han ble voksen. Dersom du ikke kan komme deg på skolen, må skolen komme til deg.

Rezwan er utdannet arkitekt. Han bestemte seg derfor å spesialisere seg på sykehus og skoler. Han kunne ikke stå og se på at så mange barn sto uten skolegang på grunn av flommen. 

I begynnelsen var vanskelig å skaffe finansiering. Han startet derfor opp som sosial entrepenør, og startet Shidhulai Swanirvar Sangstha i 1998. Den første båten sto klar i 2002.

Han har utviklet en finansieringsmodell basert på solcellepanel. Hver båt har solceller på taket. Disse brukes til lanterner slik at elevene får lys når de er hjemme og holder på med skolearbeid. Lanternene selges i områder der folk har råd til det og brukes til å holde tilbudet om båtskoler i gang. De aller fattigste får også lanterner mot at ungene møter opp på skolen.

Nå har de over 90 båter med klasserom om bord i tillegg til opplæringstilbud for mødrene. På den måten får hele familien en vei ut av fattigdom, og blir i stand til å klare seg selv. I løpet av tiden de har holdt på har båtskolene hjulpet 90 000 familier!

Ideen om de flytende skolene har spredd seg over hele verden og skolebåter finnes nå i Kambodsja, Nigeria, Filippinene, Vietnam og Zambia, hvor de har en positiv effekt på utdanning og samfunn i flomutsatte områder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.