onsdag 19. juli 2017

Boktips: "Da tenåringene tok makta. Trettisju års opprør i fristaten Forsøksgym"


I august er det 50 år siden Førsøksgymnaset i Oslo startet. Det ble etablert som et alternativ til den ordinære videregående opplæringen. I 37 år – fra 1967 til 2004 – gjorde den norsk skole rikere. Nå kommer boka Da tenåringene tok makta. Trettisju års opprør i fristaten Forsøksgym (Forlaget Manifest, 2017).

Cecilie Winger, tidligere elev ved skolen, har skrevet den store fortellingen om Forsøksgym. Med seg har hun en annen elev, fotograf May-Irene Aasen.

– Fra første øyeblikk var Forsøksgym kontroversiell og antall presseoppslag i første år mangler sidestykke i norsk skolehistorie. Skolen felte nesten regjeringen Borten. Dette er rett og slett fortellingen om det forunderlige, rufsete, rause, dypt alvorlige, enormt hormonfylte og knisete fenomenet skolen var i de trettisju årene den eksisterte, skriver Cecilie Winger i en forhåndsomtale av boka.

Dette er altså historien om det rufsete og rause, men også alvorlige og opprørske Forsøksgymnaset, og om mange av dem som gikk der. Du får møte elever som Tom Remlov, Mira Craig, Øystein Greni og Anders Giæver, lese Christopher Nielsens gamle FGO-tegneserier og høre historiene om band som Jokke & Valentinerne, Bigbang og Kjøtt.

Boka er for de mange som har gått på FGO eller som har kjent noen som har gått der. Den er også for alle som er opptatt av skole og demokrati, og for dem som mener at man må kjempe for ideene man tror på – selv når alle andre motarbeider dem.


- Skolen har demonstrert en modell der forholdet mellom lærere og elever nødvendigvis blir nærere og varmere enn ved de fleste andre videregående skoler. Elevene har medbestemmelse på alvor, også når det gjelder forsøksvirksomheten. Sammen med en lærerstab med stor lyst og vilje til å prøve nye veier har det vært lett å ta initiativ. Det har da også vært drevet utallige forsøk, ikke minst innen realfagene. Fra skolen fikk data som valgfag i 1968 og fram til i dag, har mange av resultatene derfra etterhvert gått inn i pensum for alle skoler. Fra 1967 hadde skolen prosjektarbeid. Men det var ikke oppfunnet ennå, så vi kalte det noe annet, skrev Mosse Jørgensen i en artikkel publisert i mai 2000.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.