mandag 19. mars 2018

Podcast: Rekk opp hånda! Ep. 2: Dagsaktuelle temaer på timeplanen


Adrian Talleraas er lærer ved Groruddalen ungdomsskole i Oslo. Han synes kompetansemålet "drøfte hvordan språkbruk kan virke diskriminerende og trakasserende" er såpass godt at han har hatt en temauke med fokus på den rasistiske hetsen rettet mot Sumaya Jirde Ali. Adrian, Janne og Martin snakker om hvordan vi kan bruke dagsaktulle temaer i undervisningen:

Samfunnsdebattant og forfatter Sumaya Jirde Ali har blitt møtt med rasistisk hets og personangrep. I februar skrev Resett om Jirde Ali. Denne saken og påfølgende saker på samme nettsted, har utløst et skred av hatefulle kommentarer i Resetts egne kommentarfelt. Dette har gått på helsa løs og Jirde Ali meldte avbud til flere arrangement.

– Jeg går allerede med voldsalarm, jeg hetses allerede kontinuerlig og dette gjør ikke saken min noe bedre. Artiklene de har publisert har som mål å kneble meg. De er fulle av personangrep som har helt bensin på den enorme hetsekampanjen mot meg, sier hun til Natt & Dag.

Adrian Talleraas er lærer på Groruddalen ungdomsskole i Oslo. I februar annonserte han på twitter at han skulle ha en temauke med Sumaya Jirde Ali. Han skrev:

Et av de kuleste kompetansemålene i norsk er å: "drøfte hvordan språkbruk kan virke diskriminerende og trakasserende".


Det ble en sak som fikk bred oppmerksomhet. Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, kom på besøk i klasserommet. Han sier:

– Vi er mange som er blitt opprørt over hetsen mot Sumaya. Å verne om ytringsfriheten og drive demokratibygging står i skolens samfunnsoppdrag, sier Steffen Handal til Utdanningsnytt.

– Hun angripes for den hun er, ikke for ytringene sine. Det er alvorlig. Vi må ikke få et samfunn hvor unge mennesker skremmes til taushet av trusler og hets, sier han.

Også elevene får øye på samme problem:

– De kommenterer jo ikke meningene hennes, bare hvordan hun ser ut, sier Martina (13).

Adrian Talleraas underviser i fagene norsk, samfunnsfag og engelsk. I denne episoden kan du høre hvordan han gjennomfører denne undervisningen. Han forteller også om hva elevene trodde ville skje hvis en av dem hadde sagt "fuck Listhaug" på Dagsrevyen. Hvem i klassen ville kommet unna med det, og hvem i klassen ville ikke kommet unna med det.

- Elevene mine inspirer meg veldig mye hver dag. Både åttendeklassingene, niendeklassingene og tiendeklassingene og det er virkelig håp. Det er framtidas ungdom som vokser opp i Groruddalen nå, sier Talleraas i podcasten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.