mandag 9. april 2018

Podcast: Rekk opp hånda! Ep. 5: Elevers kildevurdering på internett med Marte Blikstad-Balas


Marte Blikstad-Balas er skoleforsker ved Universitetet i Oslo. Hun er med i det store LISA-prosjektet, som forsker på undervisningskvalitet. Vi snakker med Marte Blikstad-Balstad om skoleforskning, kildekritikk og tekster. Og litt om Universitetet i Konstantinopel.Marte Blikstad-Balas er forsker tilknyttet Universitetet i Oslo. Hun har en doktorgrad (PhD) fra Utdanningsvitenskapelig fakultet, Universitetet i Oslo fra 2013. Forskningen til Blikstad-Balas handler primært om lesing og skriving som sosiale praksiser og om hvordan Internett brukes i skolen. I 2016 ga hun ut boka Literacy i skolen (Universitetsforlaget, 2016).

- Skoleforskning er verdens beste jobb, slår Marte Blikstad-Balas fast.

I denne episoden snakker vi om skoleforskning, kildekritikk (eller kildevurdering, som Marte sier) og tekst. Og litt til.

Blikstad-Balas er også tilknyttet forskningsprosjetet LISA (Linking Instruction and Student Achivement), ledet av Kirsti Klette ved Universitetet i Oslo. Der har de filmet 49 skoler i fagene norsk og matematikk. Det de forsker på er undervisningskvalitet. Sammenhenger og faglig framgang. Resultatene er ennå ikke offentliggjort.

- Jeg bekymrer meg lite. Stort sett går det bra, sier hun. Hun har analysert 178  norsktimer nøye og konkluderer foreløpig med at det er mye god skriveundervisning i norsk skole. Elevene vet hva de skal gjøre og lærerne er gode veiledere.

Og vi snakker selvfølgelig også om elevers kildevurdering på internett, og hvordan lærerne kan tilrettelegge undervisningen


- Problemet er ofte at kildekritikken kommer på toppen av alt annet elevene skal forholde seg til, sier Marte. Ofte er det å finne gode og sannferdige tekster på nett utfordrende nok. Derfor kan det være lurt at du som lærer gir motstridende tekster. Hvordan - hører du på podcasten.

2 kommentarer:

  1. Kan dere lage en podcast om anmerkninger?

    SvarSlett
  2. Det har vi faktisk tenkt på, men ikke gjort ennå.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.