onsdag 22. august 2018

Gjesteblogg: Gjør livet ditt litt enklere med Microsoft Teams. Av Barbara Anna Zielonka


Gjør livet ditt litt enklere med Microsoft Teams
Av Barbara Anna Zielonka - @bar_zie


Siden 2011 har jeg laget mange internasjonale prosjekter. I begynnelsen pleide jeg å kun bruke epost for å utveksle ideer, dele oppgaver, være i kontakt med andre lærere og elever, anbefale verktøy eller endringer i vårt prosjekt. Noen ganger var det ganske vanskelig. For eksempel da jeg pleide å få cirka 40-50 meldinger hver gang i begynnelsen av et nytt prosjekt. Selv om jeg prøvde å svare på alle spørsmål så fort som mulig, var det ikke så lett å følge alle samtalene.

Noen år senere bestemte jeg meg for å bruke Loomio. Da hadde jeg ansvar for cirka 35 samarbeidsskoler og merket fort at Loomio var mye bedre enn vanlig epost. Samtaler, utveksling av materialer skjedde på ett sted, og det var lett å finne alt man trengte. Livet ble litt enklere selv om man måtte bruke andre verktøy eller apper for å arrangere webinarer/live-telefon-samtaler, samle data fra spørreundersøkelser eller vurdere oppgaver som en gruppe.

I 2017 opprettet jeg et nytt prosjekt der 101 skoler samarbeidet sammen. Et så stort antall prosjektpartnere betydde at vi måtte tenke mye på funksjonalitet og prøvde å finne den beste løsningen. Vi ble enige om egen hjemmeside, egen Google Drive, Padlet, Loomio og FlipGrid. Prosjektet ble vellykket selv om jeg hadde håpet på et verktøy som kunne tilby alle de funksjonene vi brukte. I mars 2017 ble Microsoft Teams lansert. Et perfekt verktøy jeg har ventet på så lenge! Verktøyet kan man bruke sammen med elever, lærere og skoleledere!

Hva er Microsoft Teams?
Microsoft Teams er et chat-basert arbeidsområde i Office 365. Alle som har tilgang til Office 365 får Microsoft Teams automatisk. Microsoft Teams samler personer, samtaler, filer og verktøy på ett sted, slik at både elever og lærere får umiddelbar tilgang til alt de trenger. I steden for å bruke forskjellige tjenester som tilbys av forskjellige aktører har man alt man trenger på ett sted.

12 fordeler med Microsoft Teams
Men la oss holde øye på andre verktøykasser Microsoft Teams kan gi lærere for å øke samarbeidet og produktiviteten i våre klasserom.

 • Microsoft Teams kan kjøres på nettet, på datamaskiner, på mobiler eller på nettbrett.
 • Microsoft Teams ligner på en chat. Alle chattene foregår i forskjellige kanaler som blir opprettet av lærer/ lærere eller eier av teams. Elevene opplever det nesten som å delta i et personlig møte eller konferansesamtale.
 • Microsoft Teams lar deg administrere arbeidsflyten i klassen.
 • Du kan planlegge møter i Teams eller i Outlook, og de vises begge steder.
 • Du kan lage eget læringsnettverk.
 • Du kan selv velge appene du vil bruke i undervisningen.
 • Du får tilgang til gratis opplærings- og klasseroms hjelpemidler.
 • Du får tilgang til filer hvor som helst gjennom sikker sky-lagring og sikkerhetskopiering av filer for bilder, videoer, filer med Google Disk.
 • Du kan opprette oppgaver (den letteste måten å gjøre dette på er gå til kanalen "Generelt" under det ønskede klasserommet og velg "Oppgaver".
 • Microsoft Teams gjør det enkelt for deltakere i en kanal å gå fra en gruppesamtale til et møte. Du kan legge til lyd, video og dele skjermen din på en enkel måte.
 • Lærere kan ha private en-til-en-samtaler eller gruppesamtaler med elevene sine.
 • Microsoft Teams leverer OneNote-klassenotatbok som er en digital notatbok som kan brukes til å lagre tekst, bilder, håndskrevne notater, vedlegg, koblinger, tale, video

Hvorfor bør du begynne å bruke Microsoft Teams med dine elever eller/og dine ansatte?
Teams rike samtaleopplevelse engasjerer elevene våre og gjør læring synlig for alle. Hvis du bruker Teams som lærer kan du engasjere elevene dine på ulike måter med tekst, video og undersøkelser integrert, samt med emojis, klistremerker og GIFs. Dette oppmuntrer til bedre atferd og gjør det mulig for elevene å samhandle sosialt og gjøre læringsopplevelsen morsom og flytende.

Etter å brukt Microsoft Teams i ett år har jeg også lagt merke til at det er mye lettere å ha kontroll over klassemiljøet når man har muligheten til å slette innlegg, dempe elevene eller sette samtaler på pause. De nye funksjonene som finnes i Microsoft Teams er ikke begrenset til klasseromssamarbeid. Innebygde faglige læringssamfunn (PLC) gjør det mulig å dele og kommunisere med andre, slik at ansatte kan samarbeide lettere enn noen gang før.

Hvis du har aldri testet dette verktøyet, anbefaler jeg å gå gjennom denne demoversjonen.


Vil du vite mer, sjekk denne kanalen på YouTube!


Lykke til med et nytt skoleår!Barbara Anna Zielonka er engelsklærer ved Nannestad videregående skole i Akershus. Hun ble tildelt årets Gulleplepris på NKUL i 2017. Zielonka var en av ti finalister til Global Teacher Prize 2018. Hun har tidligere skrevet disse innleggene på Lærerbloggen:

Design-tenkning i undervisningen
Derfor bør vi satse på entreprenørskap i skolen
Hvordan kan vi bruke chatbot og AI i undervisningen?
Fremtidens skoler må skapes nå
Nettverksbasert læring - den riktige veien å gå
Lærere som fremtidens innovatører
6 måter for å skape bedre skoler
Barbara Anna Zielonka nominert til Global Teacher Prize!
8 måter for å øke elevenes engasjement!
Hvordan globale prosjekter har endret livet mitt som lærer!
Hvordan kan lærere utvikle digitale borgere og ledere?
Derfor er undervisning om FNs bærekraftsmål et must!
Betydningen av refleksjon i jobben som lærer
Avslutt skoleåret med nye ideer
Den digitale verden - et hav av muligheter
Edtech med fokus på internasjonalisering
Genius Hour - hvor lidenskap og kreativitet møtes
7 måter å utvikle deg som pedagog
VR-briller i undervisningen

2 kommentarer:

 1. Hei Barbara, jeg mener å ha lest en bloggpost der du anbefalte noen digitale verktøy for å lage presentasjoner. Kunne du anbefalt noen her eller om du husker, sendt lenke til denne bloggposten?

  Vennlig hilsen lærer.

  SvarSlett
 2. Hei!Tenker du på Google Slides?

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.