mandag 20. august 2018

Podcast: Rekk opp hånda! Ep. 19: Lesing - med Troels Posselt fra Foreningen !les


Hvordan skaper man leslyst hos elevene? Hvorfor er det bra med høytlesing i klasserommet? Hvor viktig er skolen som en arena for å stimulere elevene til lesing? Vi snakker om lesing med Troels Posselt fra Foreningen !les. Hør episoden her:Troels Posselt fra Foreningen !les er prosjektansvarlig for Bokslukerprisen og Leseskogen. Han er litteraturviter og pedagog, og har tidligere jobbet som lærer i norsk og fransk på ungdomsskole og videregående skole.

- Skal man bli en god leser må man lese ulike ting, sier Troels Posselt. Og det er noe vi jobber mye med i Foreningen !les.

- Vi er ulike lesere og må bli presentert for et mangfold og lese ulike ting. Da finner vi noe som slår an umiddelbart, ting vi misliker og ting vi ikke visste at vi likte. 

For å finne bøker du har lyst til å lese, må du vite at de finnes. Foreningen !les publiserer derfor ulike antologier.

Bokslukerprisen for elever på 5. og 6. trinn, tXt-aksjonen på ungdomstrinnet og Rein tekst på videregående er nå på vei ut til skolene i til sammen svimlende 240 000 eksemplarer!


Grunntanken er å presentere en litterær bukett til elevene, så det skal være lettere for dem å finne noe de liker å lese. Derfor presenterer de et utdrag fra gode bøker med et ønske om at elevene skal få lyst til å lese mer.

- Og da kan de for eksempel begynne i klasserommet, så kan de finne boka på biblioteket og gjerne lese hele boka på fritiden.

Boktips fra Troels:
 - Velg bøker ut fra interesse, sier Posselt. Og bruk tilrettelagt litteratur der det er behov for det. Her er noen tips for ulike aldersgrupper:

De minste: "Vi fant en hatt"-bøkene av Jon Klassen, "På bærtur" av Ragnar Aalbu og "Fargene som forsvant" av Constance Ørbeck-Nilssen og illustratør Akin Duzakin.

3./4. klasse: "Deres majastet" av Marianne Kaurin og "En bror for mye" av Linde Hagerup.

5.-8. klasse: "Lydighetsprøven" av Bjørn Ingvaldsen.

VGS: "Tung tids tale" av Olaug Nilssen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.