søndag 2. september 2018

USENSURERT 2018 med Dysleksi Norge


Utstillingen Usensurert 2018 finner sted på Interkulturelt Museum i Oslo 7. til 20. september. Ideen til dette prosjektet oppsto da Dysleksi Norge ble kjent med kunstner og animatør Mads Johan Øgaard. Usensurert ble første gang arrangert i 2017.

Utstillingen er et godt eksempel på at det finnes flere måter å utrykke seg på enn ord og tekst. Å uttrykke seg i tegninger eller foto eller skulptur kan fortelle minst like gode historier, hvis ikke bedre. Jeg likte utstillingen i fjor og gleder meg til denne!

Mange hevder at personer med dysleksi er mer kreative enn andre. At det nevrologiske som forårsaker dysleksi, også forårsaker kreative evner. Men stemmer det? Eller er det tilfeldig at kreativitet og dysleksi oppstår samtidig? Og gjelder det også dyskalkuli og SSV (spesifikke språkvansker)?

- For å bli med på utstillingen Usensurert må man ha en læreforskjell, som for eksempel dysleksi, dyskalkuli, ADHD, ADD osv, med et ønske om å formidle hvordan det er igjennom en kunstform - alt fra bilder, dikt til skulptur, sier Mads Johan Øgaard.

- Mange med læreforskjeller i dag sliter med dårlig selvtilitt fordi de opplever å feile uansett hvor hardt de jobber. Mange får i tillegg også høre at de er dumme og ikke kommer til å kunne få til noe i livet. Med Usensurert ønsker vi å gi deltagerne mestringsfølesle, ved at folk fikk vise frem kunstverk og være stolte av det.

- De får muligheten til å se det hengt opp i et kunstmuseum. De får også møte likesinnede. Det er viktig for å selv innse at man ikke er alene om vanskene sine. Og ikke minst vise sammfunnet hva det innebærer å ha en læreforskjell.


Her er noen av de som stiller ut sine arbeider på Usensurert 2018:


"Barnet" av Thyra Bækken: Barnet er det lille sårbare mennesker som synes verden er stor, skummel og uforståelig. Barnet i meg vil alltid være en del av meg.


"Flying" av Kine Bua Kallevik: Inni ballongen så står det definisjonen på dysleksi. ballongene e liksom akuratt som om ein "bagasje" bare at denna bagasjen e ikkje tung. Den e ikkje ein byrde i livet. Den e bare der å hjelpe deg.


"CMHS 5" av Christina Marie Hjelén Strøm: Dette bildet handler for meg om følelsen av å ville være både usynlig og synlig. Om behovet for å gjemme vekk det skammen og mørket, blandet med ønsket om at noen skal se meg og ta meg imot.

Bildet øverst i saken:

"Fight to get the key" av 
Mads Johan Øgaard: Å finne sin nøkkelen til suksess tar tid, det er en lang prosess der både du og andre stopper deg får å nå ditt mål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar