tirsdag 5. mars 2019

Onsdag 6. mars fyller periodesystemet 150 år!


Onsdag 6. mars fyller periodesystemet 150 år. Universitetet i Oslo har laget et interaktivt periodesystem. Når du trykker på hvert av grunnstoffene kommer du videre til all relevant informasjon som oppdagelse, anvendelse, historie, om det finnes i kroppen eller fremstilling.

Se det interaktive periodesystemet her.

Universitetet i Nottingham har også laget fantastiske opplegg for periodesystemet. Der kan du lære om hvert enkelt element gjennom videoer. I videoene diskuteres alt mulig som har med det enkelte grunnstoffet å gjøre; anvendelse i hverdagen, oppdagelsen av det, hvordan det reagerer i ulike kjemiske prosesser, eller om det er relatert til en hendelse. Serien startet i 2009 og oppdateres stadig. Se alle videoene her.Det var russeren Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev som ordnet de 65 grunnstoffene som var kjent i 1869 i en tabell som ligner på den vi bruker i dag. Mendelejev brukte det han visste om grunnstoffene og deres kjemiske forbindelser og listet grunnstoffene etter økende atomvekt. Han hevdet at tre grunnstoffer manglet (gallium, germanium og scandium), og hans tabell fikk støtte, og ble kjent da de tre ble funnet noen år senere.

Det periodiske system er spennende saker. Og jo mer spennende du syns det er, jo mer spennende blir det for elevene! Derfor er det viktig at du som lærer bruker tid på å gjøre dette relevant for elevene. Med disse filmene og oppleggene har du noen nyttige verktøy å krydre undervisningen med.

Anbefaler også denne interaktive tabellen som gir deg svar på hva de ulike elementene brukes til i det daglige. Tabellen er laget av Keith Enevoldsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar