mandag 4. mars 2019

Podcast: Rekk opp hånda! - Engasjementet må vekkes, sier Trond Andreassen


Se for deg at du har 90 elever i klassen, og bare én bok på deling. Dette er situasjonen i Malawi. I Malawi er halvparten av befolkningen under 15 år. Behovet for lærebøker er derfor enormt. Trond Andreassen jobber for at gode lærebøker kommer helt fram til elevene i klasserommet. Dette er et viktig arbeid i et land der boknøden er kolossal. Hør episoden her:Trond Andreassen har vært generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter og overssetterforening (NFFO) i en årrekke, og er nå internasjonal sekretær i organisasjonen. Han har jobbet i forlag, og skrevet bok om norsk bokbransje.

Han leder nå det Kopinor-finansierte prosjekt for lokal produksjon og distribusjon av lærebøker i Malawi og er involvert i flere prosjekter knyttet til utbredelse av skolebøker i Afrika.

Malawi ligger sør-øst i Afrika. Landet har omlag 18 millioner innbyggere, der halvparten er under 15 år. Malawi er et av de fattigste landene i verden og er i stor grad avhengig av bistand. Mesteparten av befolkningen lever av jordbruk og er dermed svært sårbare for klimaendringer. Landbruk er derfor et av de viktigste fagene på skolen.Befolkningsveksten i landet er blant de høyeste i verden og behovet for lærebøker er derfor enormt.

- Engasjementet må vekkes, sier Trond Andreassen. Det er fremdels sånn at det er myndighetene i Malawi som godkjenner lærebøkene. Derfor er det viktig at alle parter samarbeider om et best mulig produkt.

Arbeidet går ikke bare ut på å produsere og omsette fagbøker, men også å bygge opp infrastrukturen rundt. Alt fra å stifte en fagforfatterforening, til kontakt med myndighetene og til å få lærebøkene inn på skolene og helt fram til elevene. Hør om det spennende arbeidet i denne episoden av Rekk opp hånda!


Les også:
barrikadene for den afrikanske faglitteraturen

Foto: Magnus Andersen / Både Og

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar