tirsdag 17. september 2019

10 nettsteder med bilder du kan bruke fritt


Bruk av bilder i elevarbeider har fått mindre oppmerksomhet enn bruk av tekster. Når det gjelder tekster blir det fort pratet om plagiat og at å kopiere tekster er ulovlig. Men det er faktisk ulovlig å bruke bilder uten avtale også. Som lærer er du nødt til å sette deg inn i spørsmål som har med opphavsrett å gjøre.

Fotografier er omfattet av Åndsverkloven. Et fotografi kan ikke kopieres eller publiseres uten samtykke fra fotografen eller den som fotografen har overdratt sine økonomiske rettigheter til. Vanligvis blir slikt samtykke gitt mot betaling.

Bilder du finner tilfeldig på nett er generelt ikke lov å benytte. Du kan derfor ikke bare google i vei å bruke det du finner.

Bildet jeg har brukt for å illustrere denne teksten har jeg funnet ved å google "free photo education" og valgt "merket for gjenbruk". Bildet er hentet fra Pixabay som er ett av mange nettsteder du kan bruke til dette formålet.

Bilder som er publisert under Creative Commons-lisens gir deg tilgang til å benytte bildet fritt og gratis, men du må alltid kreditere fotografen eller den som eier bildet. Derfor er bildet jeg bruker i denne bloggen kreditert til Pixabay / coyot med link tilbake til kilden.

Men det finnes en rekke nettsteder som tilbyr bilder du kan bruke fritt. Disse kan brukes i undervisningen, i oppgaver, på blogger og andre steder der det er naturlig å bruke bilder i klasserommet.

Her er 10 nettsteder med bilder du kan bruke fritt:

Arkivverket har egne skolesider. Her kan du laste ned gratis kilder og fotografier til bruk i undervisningen. Du finner også en rekke kildeoppgaver for elever på ungdomstrinnet og i videregående skole.

Pixabay
Jeg bruker Pixabay ofte for å illustrere saker på Lærerbloggen. De har en enrom database med omlag 1,7 millioner bilder og videoer. De har også en norsk portal der du kan søke etter bilder og videoer ved å bruke norske søkeord.

Dette er et skolebasert nettsted. Alle bildene du finner her er dessuten sjekket på forhånd sånn at du ikke får noen ubehagelige overraskelser. Og når du laster ned et bilde får du automatisk med hvem som skal krediteres og på hvilken måte bildet er fritt å bruke (for eksempel creative commons).

Det offentlige biblioteket i New York er en gullgruve - også for oss som ikke bor i byen. For noenår siden lastet de opp 200 000 bilder du fritt kan bruke. Her finner du manuskrifter, kart, fotografier, noter, litografier, postkort og andre bilder.

Unsplash
Her finner du tusenvis av bilder innenfor en rekke kategorier som kunst, musikk, dyr, natur og mange fler. Nettstedet er lett å bruke og du kan selvfølgelig søke på (nesten) hva som helst.

Samme type nettsted som Unsplash, men med enda flere bilder. Alle bildene hør høy kvalitet og høy oppløsning.

Enda et nettsted i samme kategori. Høy kvalitet og lett å navigere.

Her finner du andre typer bilder enn de du vanligvis finner på nettsteder som de tre over. Her finner du særlig gode bilder innen kategorier som reise, natur og mennesker.

En veldig god samling bilder som passer best til hverdagslige ting. Her finner du bilder av gjestander og interiør.

Dette er nettstedet for deg som rynker på nesa hver gang en nettavis bruker det sammebilder fra et klasserom i flere helt ulike saker. Her finner du mange gode bilder og album. Det eneste dumme er at de ikke har en søkefunksjon.2 kommentarer:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.