søndag 22. september 2019

Kampen om oppmerksomheten (video)


Tristan Harris er tidligere design ethicist hos Google. Der jobbet han med hvordan de kunne styre tankene til folk innenfor etiske rammer.

Det er faktisk sånn at noen få mennesker i noen få teknologiselskap styrer hvordan vi tenker (selv om du ikke liker at det er sånn). Og det er faktisk sånn at disse folka utvikler teknologien i bestemt retning. 

Noen kaller det anbefalingsteknologi. Du synes kanskje det ikke er så farlig at YouTube viser deg hvilken video du skal se etter den du allerede har sett. Eller at feeden på Facebook er som den er. Eller hvilken artikkel som er den neste du skal lese. Eller at Netflix og Amazon kommer med (ganske treffsikre) forslag til hva du skal fortsette å bruke tiden din på. Eller tiden "din" på. For hvem er det egentlig som eier tiden?

- Målet med teknologiutvikling i dag er å vinne kampen om oppmerksomheten, sier Tristan Harris i denne TedTalk-en fra 2017. Anbefaler deg å se den:Denne teknologien gjør noe med oss. Den gjør noe med elevene, med foreldrene og selvfølgelig med oss skolefolk. Når alle er vant til å til bli anbefalt hva som er det neste du skal bruke tiden din på, blir det vanskelig for læreren (eller foreldrene) å styre oppmerksomheten dit du vil ha den; nemlig på skolearbeidet. Og det hjelper ikke å fjerne skjermene fra klasserommet heller.

I en episode av Rekk opp hånda snakket vi med Marte Blikstad-Balas fra Universitetet i Oslo om hvordan skjermlesing gjør oss utålmodige. Et av kjennetegnene ved lesing på skjerm er mye avbrudd, forstyrrelser popper opp hele tiden. Og leser du avistekster på nett så kommer det også opp forslag til andre tekster du skal lese. Typisk for skjermlesing er at det er mye avbrudd hele tiden.

- En av utfordringene er at hjernen vår har blitt vant til at det skjer ting hele tiden, sier Blikstad-Balas. Dermed simulerer den utålmodighet. Det går ut over konsentrasjonen.Dette handler om det samme som Tristan Harris snakker om. Hør episoden her:
Kunstig intelligens og digital teknologi er allerede overalt. Det blir mer og mer digitale læringsmidler og når Fagfornyelsen trer i kraft i august 2020 har så og si alle forlag pusset opp læringsteknologien sin og er klare for å innta så mange klasserom som mulig. Samtidig blir flere og flere skoler såkalte 1:1-skoler der alle elevene har et nettbrett eller en PC fra de begynner i førsteklasse.

Hvem er det som tjener på det? Forlagene og teknologi-gigantene eller elevene?

Zeynep Tufekci er ekspert på maktstrukturer i endring i teknologi-gigantenes verden. Hun er en tidligere dataprogrammerer. Hun forsker nå på hvordan vi bruker big data og algoritmer til å ta avgjørelser, og de mange etiske dilemmaene vi må ta stilling til i vår nye digitale verden.

Med YouTube og sosiale medier er oppmerksomheten vår blitt en vare som kjøpes og selges. Algoritmene er konstruert for at vi skal bli hektet, og for å holde på interessen vår, presenteres vi for stadig mer ekstremt innhold. Ifølge Zeynep Tufekci bygger vi faktisk sakte, men sikkert et framtidig AI-drevet dystopia, hvis vi lar teknologien ta makten over oss i stedet for motsatt. Anbefaler deg å se denne TedTalk-en fra 2017:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.