mandag 9. september 2019

Podcast: Rekk opp hånda! ep. 60: Osloskolen med Marte Gerhardsen


- Det viktigste er læring, sier Marte Gerhardsen. Hun tok over som direktør i Utdanningsetaten etter Astrid Søgnen rett før sommerferien. Vi spør: Hva er status for ytringsfriheten til lærerne? Hvilke tre ting er hun mest opptatt av som utdanningsdirektør? Hør episoden her:


Marte Gerhardsen er er direktør i Utdanningsetaten i Oslo og overtok etter Astrid Søgnen som hadde ledet etaten i 18 år. Hun er en "norsk statsviter og byråkrat" står det på WikiPedia. Har var divisjonsdirektør i Helsedirektoratet før hun tok over jobben som utdanningsdirektør før sommeren. Hun har tidligere vært daglig leder i tankesmien Agenda, som hun også var med på å starte i 2014. Gerhardsen har også hatt en rekke politiske verv og er dessuten barnebarn av en kjent norsk politiker.

Som direktør i Utdanningsetaten er du leder for 15 000 skolefolk. Hva er inntrykket ditt av Osloskolen så langt?

- Jeg er først og fremst veldig imponert, sier Gerhardsen. - Jeg har møtt veldig flinke lærere og rektorer som brenner for jobben sin. Elevene scorer over gjennomsnittet på motivasjon og trivsel.

- Jeg får enorm respekt for læreryrket jo mer jeg kommer tett på det, sier hun.

Ytringsfrihet har vært et stort tema i Osloskolen. Lærere har tidligere skrevet om at ytringsfriheten er satt under press. Hva er status akkurat nå?

- Det er en kjemperessurs at vi har mange lærere som er engasjert i jobben sin, sier Gerhardsen. - Og når lærere ytrer seg fordi de synes noe er dårlig, så er det jo for det at de ønsker at det skal bli bedre. Skal vi utvikle Osloskolen er vi nødt til å lytte til de som står midt oppi det. Det er også viktige å lytte til elevene og foreldrene.

Marte Gerhardsen er opptatt av det skal være debatt om skole. - Skolen er vår aller største og viktigste fellesinstutisjon. Det er gullet i velferdsstaten, hvor alle barn møtes på tvers.

For å komme nærmere folka i skolen skal Marte Gerhardsen besøke skoler hver eneste onsdag ut året, og gjerne lenger enn det for å kunne besøke alle skolene i Oslo.


Foto: Magnus Andersen / Både Og

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar