mandag 30. september 2019

Podcast: Rekk opp hånda! ep. 63: Livsmestring med Leo Ajkic


Leo Ajkic har hatt en oppvekst på flukt og har gått på åtte skoler på tolv år. Det har ikke bare vært lett.

- Selv om jeg synes ting var lett, greide jeg ikke fokusere, sier Leo Ajkic.

Skole var viktig og jeg visste det. Jeg trodde det var min utvei i dette landet til å bli noe, skape en fremtid. Så så jeg at jeg sakte og sikkert begynte å forfalle, sier han.

Vi snakker med Leo Ajkic om oppvekst på flukt, skole, livsmestring og om hvordan man kan klare seg i livet til tross for store utfordringer i denne episoden av Rekk opp hånda. Hør episoden her:Leo Ajkic er kjent fra en rekke program på radio og TV. Blant annet TV-serien "Flukt" på NRK1 hvor han ga et innblikk i hverdagen til noen av de som flykter. Han har vunnet en rekke priser. Nylig ble han tildelt Jonasprisen 2019. Den deles ut av Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo. Prisen er selvfølgelig oppkalt etter romanen med samme navn av Jens Bjørneboe som kom i 1955. I begrunnelsen står det at han har "medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn." Gratulerer!

Denne episoden er spilt inn på Gyldendals Symposium 2019 – Å skape et godt liv for seg selv. Det ble arrangert 19. september 2019 på Gyldendalhuset i Oslo.

Med implementeringen av Fagfornyelsen kommer nye læreplaner i alle fag for grunnskole og videregående skole fra august 2020. Skolen og fagene skal bli mer relevante, og det fagovergripende temaet "Folkehelse og livsmestring" skal inn i alle klasserom. Skolen og den enkelte lærer skal altså ha ansvaret for at hver enkelt elev mestrer livet og skaper et godt liv for seg selv.

TV- og radiopersonlighet, Leo Ajkic, professor emeritus i helsepsykologi, Arne Holte, Stoltenbergutvalgets representant, Rahman Chaudhry, BUFDIR ved Maria Sommernes og Elevorganisasjonens leder, Alida de Lange D´Agostino, sto for foredragene. Sistnevnte er gjest i neste ukes episode av Rekk opp hånda.


Hør alle episodene av Rekk opp hånda her!

Foto: Eskil Paus / Både Og

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar