mandag 30. desember 2019

24 kule eksperimenter fra Universitetet i Stavanger


Gjennom hele desember har Inge og Magne fra Universitetet i Stavanger lagt ut kule forsøk og eksperimenter du kan bruke i klasserommet. I denne julekalenderen finner du forsøk som er enkle å gjennomføre og som ikke krever dyrt utstyr. Men som alltid må man lese instruksene nøye og følge oppfordringer om sikkerhetsutstyr.

Hvert forsøk er beskrevet med hva slags utstyr du trenger, fremgangsmåte og hva som skjer. Det følger dessuten med en video til forsøkene slik at du kan se hvordan det skal gjøres.

Du finner alle forsøkene her.

1. Rubens flammerør
Det er den tyske fysikeren Heinrich Rubens (1865 – 1922) som har gitt navn til forsøket. Dette forsøket danner grunnlaget for formuleringen av strålingsloven og grunnlaget for kvanteteorien.

2. Brennende såpeskum!
Kanskje ikke så nyttig, men ganske fascinerende. Hva er det egentlig som skjer som gjør at du kan ha brennende såpeskum på hendene uten å brenne deg?

3. Hvor mye veier magneter når de støter fra hverandre, egentlig?
Du trenger et stativ du kan plassere magnetene på, slik at de støter fra hverandre. Hvor mye veier da de øverste magnetene?

4. Foucaults rør: Hvorfor faller magnetene så langsomt i et metallrør?
Hvorfor faller magnetene så langsomt egentlig, kan det ha noe med polene å gjøre?

5. Hvor finner vi balansepunktet?
Hva skjer når tyngdepunktet er lavere enn opphengingspunktet?

6. Hvordan kan man balansere ti spikre oppå én spiker?
Denne er kanskje heller ikke så nyttig, men morsom likevel. Å finne balansepunktet til så mange spikre går ikke an uten tålmodighet!

Det høres jo umulig ut, men går likevel an. I dette forsøket finner du ut hvordan.

Ved hjelp av bakepulver og eddik kan du lage gass som får vannet til å heve seg.

Kan undertrykk få vann til å ikke renne ut av glasset? Jepp. Det er faktisk sånn at vannmolekylene holder seg sammen i et flettverk av hydrogenbindinger. Prøv selv!

Bildet på toppen er en Pytagoras-kopp. En sånn kopp skulle hindre tørste studenter å drikke for mye under forelesningene. Hvis du bare fyller litt for mye i koppen vil nemlig alt innholdet renne ut av bunnen i koppen og søle til alt du har på bordet.Tørris som holder en temperatur på -78 oC går over fra fast stoff til gass – sublimerer – uten å smelte. Hva skjer når den kommer i kontakt med en metallplate? Vil den gi fra seg et skrik?

Firkantede såpebobler? Såpebobler inni andre såpebobler? Alt går an bare man gjør det på den riktige måten.

Er det selve loddene eller lengden på pendelen som avgjør svinge-tiden?

Den franske fysikeren Jean Bernard Léon Foucault (1819 - 1868) er mest kjent for dette eksperimentet. Foucaults pendel er nemlig et eksperimentelt bevis for Jordens rotasjon rundt sin egen akse.

15. Vi lager en papir-rakett som går på trykkluft
Papirfly har alltid fascinert meg, papir-raketter er enda mer fascinerende! Gjør du dette riktig kan du få en papir-rakett  til å fly hele 40 meter opp i været.

Dette eksperimentet er helt klart i kategorien "don't do this at home". Faktisk du ut for å utføre det.

Dette eksperimentet passer også best utendørs, eller i trygge omgivelser.

Som navnet tilsier kan du her gjøre det sånn at flemmen roterer. Hvis du for eksempel bruker koppersulfat og rødsprit vil flammen brenne med en fin grønn farge. Da blir det lettere å se at den roterer.

Van de Graaff-generatoren er oppkalt etter oppfinneren og fysikeren Robert Jamison Van de Graaff (1901 - 1967). Denne generatoren produserer statisk elektrisitet ved at et gummibånd går over to tromler som er montert i hver ende av båndet.

I 1880 fant italieneren Alessandro Volta (1745 - 1827) ut hvordan man kunne lage et batteri. Han stablet kopper- og sinkskiver oppå hverandre, med en porøs skive mellom, og fuktet det hele først med saltvatn, så med en syre. Dermed fant han opp batteriet, altså en galvanisk celle.

Hvordan virker egentlig en vindmølle? Hvodan går det an å lage strøm fra vind?

En akkumulator er et apparat som lagrer energi, slik at for eksempel et oppladbart batteri kan fungere. I dette eksperimenet ser vi hvordan en blyakkumulator fungerer.

Stirlingmotoren er oppkalt etter oppfinneren, den skotske presten Robert Stirling (1790 - 1878), som utvikla motoren i 1816. Den er en stillegående og vibrasjonsfri motor, med høyere virkningsgrad enn vanlig forbrenningsmotor. 

Elektrolyse er det som hender når vi sender elektrisk strøm gjennom en elektrolytt. Hvordan? Det finner du ut her.

Foto: Martin Johannessen. En pytagoras-kopp skulle hindre tørste studenter å drikke for mye under forelesningene. Hvis du bare fyller litt for mye i koppen vil nemlig alt innholdet renne ut av bunnen i koppen og søle til alt du har på bordet.

1 kommentar: