søndag 11. oktober 2020

Operasjons Dagsverk 2020: Push grensene


Du finner alt du trenger å vite om planlegging, undervisningsopplegg og gjennomføring av årets aksjon på nettsidene til Operasjons Dagsverk. 

Årets aksjon har fått navnet PUSH grensene. På flukt fra krig er livet fullt av hindringer. OD2020 skal gi 10 200 ungdom en rettferdig sjanse.

Nesten en million mennesker fra Sør-Sudan har flyktet over grensa til Uganda fra en brutal borgerkrig. Mange har traumatiske opplevelser, og sliter med vanskelige tanker i lang tid.

Verden er full av usynlige grenser, og det er ofte vanskelig når ulike grupper som ikke kjenner hverandre skal leve sammen. Å komme til et nytt land er ikke alltid enkelt, og konflikter kan lett oppstå.

Ungdom som har flyktet fra alt, mister også skolegangen sin. Dette skaper grenser for hvor langt en kan nå i livet. Mange får ikke nødvendig kunnskap, og det blir vanskelig å skaffe seg en jobb og en inntekt.

Prosjektet består av tre deler:

1. Traumebearbeiding
Mange unge på flukt er blitt utsatt for vold og overgrep. Dette gjør at både skolen og hverdagen kan bli vanskelig å håndtere. Prosjektet tilbyr gruppeterapi og samtaler for ungdom som sliter med vanskelige opplevelser.

2. Dialog
Ungdom som har flyktet til Nord-Uganda lever side om side med lokalbefolkningen. Prosjektet skal jobbe for at de to gruppene skal bli kjent og forstå hverandre bedre, for å unngå konflikt. Programmet er designet slik at ungdommene skal spre denne kunnskapen videre.

3. Utdannelse
Uten grunnleggende utdanning har du få muligheter i livet. Prosjektet skal gi lese- og skriveopplæring, og opplæring i et yrke. Med utdanning kan ungdom selv skape seg en bedre framtid.

OD engasjerer over 100.000 skoleelever
Til tross for at OD engasjerer tusenvis av elever over hele landet hvert år, har nå flere rektorer og kommuner bestemt at elevene ikke skal få være med på årets aksjon. Det provoserer både lederen i Elevorganisasjonen og lederen av OD.


- Akkurat nå har flere kommuner, skoler og rektorer bestemt at elevene ikke får være med på Operasjon Dagsverk (OD).

- Når rektorer eller skoleledelsen velger å nedprioritere Operasjon Dagsverk, uten å høre med elevene, velger de å nedprioritere elevenes stemme.

- Det er galt at voksne mennesker skal begrense hva ungdom får engasjere seg i, skriver Schultz og Roligheten.

Det støtter jeg fullt ut. Jeg oppfordrer derfor alle som har lyst til å være med på OD2020 om å gjøre det, uavhengig av hva rektor og kommunen du bor i måtte mene.

Alle arrangementene og oppleggene til OD og internasjonal uke følger FHIs anbefalinger, og de oppfordrer alle skoler, elever og arbeidsgivere til å gjøre det samme. Les mer om OD og korona her.

OD-dagen og internasjonal uke
Selve OD-dagen er torsdag 29. oktober og internasjonal uke finner sted i uke 42 og 43 - 12. til 23. oktober.

nettsidene til OD finner du opplegg og ressurser til hvordan du kan gjennomføre årets aksjon; praktisk organisering, OD-dagen, internasjonal uke, betaling og skoleregnskap, filmer, foredrag, og praktiske øvelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar