onsdag 3. februar 2021

10 analoge aktiviteter i en digital tidMed nettskole og hjemmekontor kan det lett bli en overdose skjermaktivitet. Hadde dette vært på 70-tallet ville vi fått firkanta øyner alle sammen.

Den digitale skolen er ikke optimal - for å si det forsiktig. Å sitte foran en skjerm å snakke til diverse mjuta emojies eller en og annen elev som har skrudd på kamera er ikke motiverende verken for elevene eller oss.

Kroppsspråket blir borte. Øyekontakten forsvinner. Selve interaksjonen og relasjonen mellom lærer og elev blir vanskelig å opprettholde. Evnen til konsentrasjon smuldrer opp som tørt kritt.

Det er vanskelig nok å holde elevene unna distraksjoner i klasserommet. Og når rommene deres blir digitale klasserom har vi null mulighet til sjekke at de gjør det de faktisk skal gjøre.

I dette blogginnlegget finner du tips til 10 analoge aktiviteter du trenger i en digital tid.


1. Når det piper i telefonen
Ring til bestemor eller bestefar eller noen andre du ikke har snakket med på lenge. Det er alltid hyggelig å få en overraskende telefon.

2. Posten skal frem!
Samme opplegg som det første tipset. Jeg tipper det er ganske lenge siden du faktisk sendte et brev til noen. Men jeg tror jeg kan garantere at mottageren vil bli veldig glad for å få noe annet enn regninger i postkassa.

3. Ut på tur, aldri sur
Gå en tur alene eller med familie og venner. Og er det både snø og bakke i nærheten, ta med dere et akebrett eller to. Ta med skøyene til skøytebanen. Eller bare gå en rolig tur og nyt fraværet av dingser og duppeditter.

4. Opp i trærne
Ut i skogen, opp i trærne eller bare en ekstra tur i skolegården. Uteskole er gøy! Uteskole gir deg mange muligheter til frihet og stor grad av tilpasset opplæring. Uansett om skolen din ligger midt i byen eller i mer landlige omgivelser er det mye å se og lære.


5. Brettspill, sjakk og kort
Børst støvet av bunken med brettspill du har i bokhylla. Finn fram kortstokken og spill i vei. Det er sikkert lurt å lære seg noen helt nye spill også. Det kan jo tross alt bli litt kjedelig med vriåtter kveld etter kveld. Det er alltid fint å lære noe nytt. Finn fram sjakkbrettet også. Du vil uansett trenge ganske mange timer for å bli bedre enn Magnus Carlsen.


6. En god bok gjør deg klok
Det skader aldri å lese en bok. Jo flere bøker du leser, jo mindre skade gjør det. De fleste har uleste bøker i bokhylla, så tilgangen skulle være sikret. Og hvis du vil ha gode tips, så har Lesesenteret i Stavanger en lang rekke med forslag.

7. Lær deg navnet på 10 fugler
Alle ser forskjell på måke og kråke. Men vet du hvordan en pilfink eller en nøtteskrike ser ut? De er faktisk blant landets ti mest vanlige fugler. Både byen og naturen kryr av fugler du kanskje ikke vet navnet på. Da er det en god ide å gjøre noe med det.

8. Lær deg navnet på 10 trær
Det samme gjelder kanskje for trær? De fleste vet hvordan en bjørk eller et juletre ser ut. Men vet du hvordan or, ask og alm ser ut? En lærer jeg hadde på lærerutdanninga mente at alle burde vite navnet på mist ti trær, så her er det bare å komme seg ut.

9. Alle verdens land og riker
Akkurat nå er det 193 land i verden. Oppgaven blir å lære deg navnet på alle sammen. Det er sikkert lurt å begynne med en verdensdel, for eksempel Europa. Når du har lært deg navnene på disse (over 40) går du videre til neste verdensdel. Hvis du trenger en bonusoppgave kan du lære deg hovedstedene også. Husk: Googling er forbudt, leksikon er lov.

10. Mat må man ha
Lag mat sammen. Det er mye hygge rundt det å lage et måltid sammen. Og middag må man jo ha. Ta med barna på kjøkkenet og kok og stek. Man kan jo alltids trene på enkle matematiske emner også, men det viktigste er å lage maten sammen og spise sammen.

Trippel bonus:
11. Lag noe fint
Enkel snekring kan fint gjøres hjemme. Hvis du har noen rester og materialer liggende er det utrolig hva man kan lage. Det trenger ikke være nyttig, det holder at det er gøy. Finn fram strikkepinner og heklepinner og rot fram garnnøstene du helt sikkert har liggende et sted. Det er alltid noen som trenger nye grytekluter.

12. På Facebook-gruppa Tips til hjemmeaktiviteter for barn deles det morsomme og fine aktiviteter hver eneste dag.

13. Aktive barn med brakkesyke er ingen spøk. Her finner du flere gode tips til flere inneaktiviteter for aktive barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar