fredag 5. mars 2021

10 tips til å komme i gang med skolehage

 

Organisasjonen Økologisk Norge står bak skolehageprosjektet Dyrk framtida - flere skolehager i Norge. Prosjektet går enkelt og greit ut på å etablere mange flere skolehager i Norge enn det er i dag. Det er en storstilt satsning tørke støv av skolehagen, og løfte, styrke og modernisere den inn i vår tid.

Skolehagen er nemlig fortsatt en viktig læringsarena selv om den har blitt nedpriotitert de siste 30 årene. Økologisk Norge skal derfor i løpet av årene 2020-2023 etablere til sammen 40 nye skolehager på Østlandet. 10 er allerede etablert.

Podcast
I denne episoden av Rekk opp hånda snakker jeg med prosjektleder Markhus Hustad om alle fordelene ved å ha en skolehage i tilknytning til skolen din. Matsikkerhet og bærekraft er viktige stikkord. Hør episoden her:10 tips til å komme i gang med skolehage:

1. Forankering i ledelsen
Ledelsen må være med hvis du vil lykkes med skolehagen. Både tid og ressurser må på plass.

2. Planlegging
For å lykkes med skolehagen må du være ute i godt tid. God planlegging er derfor andre tips. Du finner gode tips til hva du må huske å ha med i planlegginga her. Det er ikke alle skoler som har plass til en skolehage i skolegården, men kanskje det finnes eiendommer eller parker i nærheten dere kan bruke.

3. Få med foreldrene
Det er viktig å ha med foreldrene på laget. Derfor må du ta med FAU i planlegginga. Det er lurt å danne en skolehagegruppe med medlemmer fra ledelsen, lærerne og foreldrene. Lag Teams-gruppe, Facebook-gruppe eller en annen måte å kommunisere på for skolehagegruppa for å sikre god informasjonsflyt. Når sommerferien kommer må du nemlig ha en plan for hvem som skal luke og vanne.

4. Økonomi
Å drifte en skolehage er ikke gratis. Derfor er det lurt å søke om midler. Både Sparebankstiftelsen og Den naturlige skolesekken deler ut midler.

5. Såkalender
Ulike frø må puttes i jorda til ulike tider. Noen frø må forkultiveres inne, mens andre frø kan puttes rett i jorda. Ved å lage en såkalender får du oversikt. Dere må også bestemme hvor de forskjellige frøene skal være. Å lage et kart over området er derfor på sin plass. Du finner en nyttig såkalender i håndboka "Dyrk framtida!" (pdf).

6. Spa opp jorda
Når planene er på plass og de forkultiverte frøene har begynt å spire er det på tide komme seg ut. I planleggingsfasen har du allerede sikret deg kompost eller gjødsel som du kan bruke. Jorda på spavendes og lukes for å gjøre det klart.

7. Plante frøene
Å plante et frø er en fin opplevelse. En god tommelfingerregel er at de yngste begynner med de største frøene. Du har allerede laget en plan over hvilke frø som skal hvor i skolehagen. Det er også fint å pynte med blomster rundt hagen. Ringblomster er lette å dyrke og fine å se på. Bladene kan dessuten spises og er fin pynt på maten.

8. Luking og vedlikehold
Alle elevene må inkluderes i arbeidet med å vedlikeholde skolehagen. Sett av tid på timeplanen! Det er også lurt å pynte selve hagen med gjerder av steiner og kvist. Alle barn liker å leke seg ting de finner ute. En skolehage kan være et eldorado for kreative barnehender.

9. Dugnader
Skolehagegruppa har ansvar for at hagen blir vedlikeholdt. Dere burde invitere til dugnader og sosiale sammenkomster. Det er en hyggelig aktivitet for store og små. Og når sommerferien kommer må dere ha en plan for hvem skal skal vanne og og luke.

10. Høst det du sår
Når barna kommer tilbake til skolen etter sommerferien blir det spennende å se hvordan hagen har utviklet seg siden sist. Etter hvert blir det tid for innhøsting av alt dere har sådd. En fin avslutning på skolehageåret er å spise opp maten som supper eller deilige gryter med mat barna har sådd selv.

Lykke til!

Undervisningsopplegg, verktøy og ressurser
På nettsiden Skolehager i Norge finner du alt du trenger for å komme i gang. Der har de samlet ideer, opplegg, ressurser og verktøy som er nyttige for dere som både starter og driver en skolehage.

Der finner du blant annet et ressursbibliotek. Det er sortert på trinn (barneskole, barnehage, ungdomsskole, vgs), type (matlaging, kursfilm, undervisningsaktivitet, håndbok, dyrking, planlegging) og fag (naturfag, mat og helse, samfunnsfag).

Du finner også ut hvordan du kommer i gang med selve skolehage: hvordan du går fra ide til ferdig skolehage, alt om organisering og planlegging, hvordan inkludere skolehagen i nærmiljøet og økonomien i det hele.

De har også laget et kart over skolehager i Norge. Målet er at alle skolehagene i landet skal med. Hvis du har en skolehage som ikke finnes på kartet må du gi beskjed.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar