mandag 12. april 2021

Rekk opp hånda! ep. 135: Kunsten å svekke allmenndannelsen med Roar Ulvestad


Fullføringsreformen og forslaget om å skrelle bort antall fellesfag til et minimum er det mange som har reagert sterkt på. Overskrifter som oppsiktsvekkende uklokt og parodisk historieløst sier litt om reaksjonene.

Siste ord i debatten om fullføringsreformen er ikke sagt. Nå har kunnskapsministeren allerede rukket å skrote forslaget om et nytt fremtidsfag, men det er fremdeles usikkert hva som skjer med fellesfagene.

- Det viktigste for meg har hele tiden vært at elevene skal bruke mindre tid på fellesfag, ha mer fordypning, og mer valgfrihet. Det er ikke viktig for meg å forfølge framtidsfaget - det var aldri det viktigste for meg, uttaler Guri Melby til Dagbladet.

- Vi har kommunisert for dårlig om det nye faget, sier hun.

Roar Ulvestad er lektor i norsk og tillitsvalgt i Utdanningsforbundet. Han lurer på hva formålet med reformen er.

I et debattinnlegg i Utdanningsnytt skriver Roar Ulvestad følgende: Om vi svekker videregående opplæring ved å fjerne ett eller flere fellesfag, har vi svekket allmenndannelsen for framtidens befolkning som helhet.

- Valgfrihet er en av grunnverdiene til Venstre, sier Ulvestad. Men hva er viktigst; at 16-åringen skal kunne velge, eller at den samme 16-åringen ti år seinere skal kunne velge?

- Hvis man tar vekk grunnleggende kunnskaper, svekker det valgmulighetene senere i livet. Det lukker en del dører, sier han.Les: Fullføringsreformen – med åpne dører til verden og fremtiden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar