torsdag 9. september 2021

Podcaster du kan bruke i klasserommet - sortert etter fagPodcaster er tilgjengelig overalt og kan være fine å bruke i klasserommet. Det gjelder bare å finne de som egner seg best til dine elever. I dette blogginnlegget finner du podcaster du kan bruke - sortert etter fag.

Av Martin Johannessen

Hvis du trenger å søke opp et emne på en hvilken som helst podcast er søkemotoren Listen Notes suveren. Enkel og gratis å bruke. Søk på nesten hva som helst og du vil få en liste med tips.

Hvis du har lyst til å komme i gang med podcast i med dine elever, kan du ta en titt på denne guiden: Kom i gang med podcast i klasserommet (Lærerbloggen, 2020).

Jeg tar veldig gjerne imot tips til andre podcaster som er fagrelaterte!


NORSK
Fra Snorre til Snap
Apple - Spotify
Bli eksamensklar med Mina og Victoria! Om du skal opp i norsk eksamen som elev eller privatist er dette podcasten for deg. Vi går gjennom pensum fra norskfaget på videregående.

Kjente bøker på 4 minutter
NRK - Apple - Spotify
Hvor ofte har du ikke kjent på følelsen av at det var bøker du burde ha lest? Frykt ikke! Radioprogrammet Utakt har fått hjelp av forfatter og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt. Nå kan du lære deg en bok på kun få minutter! Etterpå kan du enkelt briljere med kunnskapen i sosiale lag, og ingen vil kunne avsløre at du ikke har lest bøkene.

Snipp Snapp Snute: 
Apple - Spotify
Hver uke leser Snipp Snapp Snute eventyr for barn og store, som du kan lytte til hvor du vil – i bilen, i senga før du legger deg, mens du tegner et troll, hos bestemor.

PodKæst: Apple - Spotify
PodKæst er en podkastserie for ungdom. I hver episode inviterer programleder Felipe "Fela" Orellana en ny gjest for å snakke om bøker, lesing og livet. Det er organisasjonen Leser søker bok som produserer podcasten. De jobber for at alle skal ha tilgang til gode bøker. I denne podkasten blir du bedre kjent med bøkene de jobber med.

Akademisk skrivingApple - Spotify
Bli en bedre student mens du jogger, vasker huset eller sitter på bussen. Podkasten om akademisk skriving er et samarbeid mellom bibliotekene ved Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Østfold og Nord Universitet. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Unge !leser: Spotify - Apple - Foreningen !les
I podkasten unge !leser snakker unge lesere om bøker med forfattere og hverandre. Hvert år deltar mer enn 400 000 barn og unge i Foreningen !les sine ulike prosjekter. De leser, diskuterer og vurderer årets litteratur, både for barn, ungdom og voksne. I prosjekter som Bokslukerprisen, Uprisen og Ungdommens kritikerpris samtaler de unge leserne med de prisnominerte forfatterne. I podkasten unge !leser publiserer Foreningen !les disse og andre litteratursamtaler.


REALFAG
Abels tårn
NRK - Apple - Spotify
Ditt fyrtårn i den postfaktuelle tåka. Hver uke sender lytterne oss en bunke geniale spørsmål. Tre forskere navigerer gjennom jungelen av alternative fakta i jakten på sannheten om hvordan verden fungerer.. Blir det tidevann i et melkeglass? Suger våte kluter bedre enn tørre? Stopper tiden i et sort hull? Hvor lang blir jorda om den gjøres om til en agurk?

Snakke matte: Spotify 
Aschehoug Undervisning har lansert Snakke matte. Hvordan skaper vi et klasserom der elevene får utforske, snakke matte med hverandre og selv oppdage matematiske sammenhenger?

Podkasten tar for seg matte på 5.–10. trinn, men du vil også finne episoder om utforskende undervisning i hele skoleløpet, metoder for å engasjere elevene uansett alder og hvordan foresatte kan hjelpe med matte hjemme.

Asbjørn Lerø Kongsnes er forfatter for læremiddelet Matemagisk og lærer på Marikollen ungdomsskole. Andreas Stien-Leenderts er lærer på Høyenhall skole og programleder for podkasten Utforsk.

HjernepoddenApple - Spotify
Vi vil gjerne ha en robust og sterk hjerne som tåler en «trøkk». I denne serien møter du hjerneforskere og alminnelige folk med en hjerne (!) som snakker om hvordan vi får god hjernehelse. Hjernen er uerstattelig. Hjernen styrer livet ditt. Hjernen er deg! En podkast av Hjernerådet med programleder Pia Pedersen.

Lørn.Tech
Apple - Spotify
Vi i LØRN.TECH inviterer hele Norge til læringsdugnad for teknologi. Silvija Seres & venner skaper en ny norsk plattform for livslang læring. Dette gjør vi gjennom korte og konkrete podkastepisoder med noen av landets fremste innenfor de ulike teknologikategoriene.

Smartere på 10 minutter: NRK - Apple - Spotify
Hvorfor sier vi "hallo"? Er 5G helseskadelig? Finnes det noe som lever evig? Selda Ekiz gir deg vitenskapelige fun facts op en morsom og lærerik måte.

Verdens ekleste podkast: NRK 
Bli med på laboratoriet til Alexander H. Sandtorv og Bæsjemonsteret. De synes alt som er ekkelt er spennende.


SAMFUNNSFAG OG KRLE
Fortell meg om!: 
Apple - Spotify
Fortell meg om er podkasten for alle barn som vil vite mer om hvordan verden henger sammen. Still et spørsmål - og vips - så får du en radioreise inn i det du lurer på. Podkasten er laget av Tine Eide og gis ut i samarbeid med Deichmanske bibliotek

Historiepodden
Apple - Spotify
Verdenshistorien har utrolig mye fascinerende å by på. Her serveres du heftige begivenheter, og møter noen av tidenes mest fengslende helter og skurker, svindlere og bedragere.

Forklart
Aftenposten - Apple - Spotify
En podcast fra Aftenposten. Her får du de største nyhetssakene forklart på 15 minutter. Ypperlig i for eksempel samfunnsfagtimene. De har også en Forklart Junior for de yngre elevene.

JuniorrådetAftenposten - Apple - Spotify
Dette er en podkast for barn, også den produsert av Aftenposten. Den skal hjelpe elevene med å forstå og takle små og store problemer du møter på skolen, hjemme og på nett.

Magefølelsen
Apple - Spotify
Hva betyr det å følge magefølelsen, lytte til hjertet og leve i tråd med egne verdier? I podkasten snakker Therese med inspirerende damer som virkelig har vært modige, åpne, ærlige, engasjerte, sårbare og innovative på veien. De forteller om veien som tidvis har vært humpete og preget av både utfordringer, muligheter, oppturer og nedturer.

KRLEpoddenApple - Spotify
Dette er en podkast om KRLE-faget og religion i skolen. Episodene kan brukes i undervisningen, og fungerer som en plattform hvor de som jobber med faget kan utveksle ideer, argumenter og perspektiver.

Hele historien: NRK - Apple - Spotify
En podcast fra NRK med sterke historier fra norsk virkelighet. Fortalt av de som opplevde dem. Podcasten tar for seg hendelser som har gjort inntrykk i offentligheten og media.

Opplysningsvesenet - en podcast om selvkritisk tenkning: Nettsted - Apple - Spotify
I denne podkasten inviterer forfatterparet Vibeke Riiser-Larsen og Erik Tunstad en rekke kjente gjester for å diskutere temaer som blant annet kildekritikk, bruk av statistikk, konspirasjonsteorier og kognitive feilslutninger.


KRØ
Krø: Apple - Spotify
Krø er en podcast om kroppsøving med lærer Ove Østerlie.


ENGELSK
Audio Poem of the Day: NettsideApple - Spotify
Dette er en podcast som legger ut et nytt dikt hver dag. Ypperlig i engelsktimene fordi du får høre den riktige uttalen. De kan være fine å bruke som en del av den digitale undervisningen. Diktene er dessuten tilgjengelige som tekst.

Hardcore History: Nettsted
Apple - Spotify
Mange mener dette er den best epodcasten av dem alle! Episodene er muligens for lange til å spille av i klasserommet, men kvaliteten er skyhøy. Det er journalist Dan Carlin som er ansvarlig for podcasten.

Encyclopedia Womannica
Apple - Spotify
Dette er en podcast med korte episoder om bemerkelsesverdige kvinner gjennom historien. Serien tar deg gjennom forskjellige kulturer, land og århundrer og setter søkelys på kvinner hvis historier ofte har blitt oversett av dominerende historiske fortellinger.


Flere gode tips her:

Listen and Learn: The 40 Best Educational Podcasts in 2021

Edutopia: 8 Podcasts for Learning

1 kommentar:

  1. Jøss?! -mye artige naturvitenskapelige historier og funfacts

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.