mandag 22. november 2021

Rekk opp hånda! ep. 166: Ungdom som flykter til Norge - med Ingeborg Aspfors-Sveen, Mohd og Shilan Ahmadian


 
Mohd hadde bodd hele sitt liv i en palestinsk flyktningleir utenfor Damaskus i Syria. Familien hadde bodd der i generasjoner, helt siden 1948. Han var 16 år og satt og spilte Counter-Strike da bombeangrepet kom.

- Det var som om krigen i spillet fylte rommet mitt, sier han. Mohd forteller sin historie om oppveksten i en flyktningleir og den dramatiske flukten til Norge i denne episoden av Rekk opp hånda.

Det er over 80 millioner flyktninger i verden og cirka 34 millioner som har flyktet fra sitt hjemland til et annet land. I snitt er de som flykter på flukt i 17 år! Noen av dem kommer aldri frem. Noen av dem kommer til Norge og noen av dem er ungdommer. Hvorfor måtte de flykte?

I mange norske klasserom sitter det elever som har flyktet. Dette er ungdom som har forlatt alt de eier, reist fra stedet de kalte hjem, og gått en farlig vei i håp om å finne trygghet.

Shilan Ahmadian og Ingeborg Aspfors-Sveen er begge lærere i videregående skole. Sammen med Camilla Bruu Næsmo har de skrevet boka Fortellinger om flukt. Boka er basert på intervjuer med 10 ungdommer de har møtt gjennom årene som lærere. Alle var ungdommer da de kom til Norge. Alle bærer med seg sterke historier og et ønske om å fortelle dem videre

Boka løfter fram forskjellige sider ved det å flykte, og sammen gir historiene innblikk i temaer som ensomhet, identitet, utenforskap og håp. Målet med boka er å gi unge mennesker bak statistikken og nyhetsoverskriftene et ansikt. De ti historiene er fortalt av skoleelever til lærere, og så gjenfortalt i bokform av disse lærerne.

Historiene i boka egner seg godt å bruke i undervisningen. Hver historie er illustrert av Stian Hole og har en faktatekst som gir deg nødvendig kontekst som en ramme til historiene. I innledningen får du tips til hvordan du kan bruke tekstene i klasserommet.


Foto: Martin Johannessen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar