mandag 13. desember 2021

Rekk opp hånda! ep. 171: Skolekritikk, salamandertest, pølsefabrikk og disiplindugnad - med Simon MalkenesJens Bjørneboes skolekritikk i “Jonas” er fortsatt relevant, skriver Simon Malkenes i sin nye bok, “Salamandertesten”. Malkenes har blitt like synonymt med skolekritikk nå, som Bjørneboe var på 50-tallet.

Simon Malkenes er kjent for de fleste skolefolk gjennom offentlig debatt og bøkene “Bak fasaden i Osloskolen” i 2014, “Det store skoleeksperimentet" i 2018 og nå med “Salamandertesten” (2021). Og facebookgruppa Livet bak fasaden i Osloskolen er fremdeles meget aktiv.

Det er en omtale av “Jonas” i VG i 1955 som er utgangspunktet for boka: “Krisen i pedagogikken skyldes det sosialøkonomiske syn på menneskene, pedagogikken møter et trykk fra ikke-pedagogiske synspunkter som går ut på at skolevesenet må drives opp til høyeste effektivitet.”

Det er nettopp dette trykket fra det ikke-pedagogiske som også danner noe av kjernen i Malkenes sin kritkk av skolen, der økonomiske begreper som effektivitet har erstattet de pedagogiske.

- Læreren må må være bevisst at han jobber med skjøre og undrende barnesinn i et klasserom, skriver han i "Salamandertesten".

Han fikk Fritt Ords honnør i mai 2018 for “hans kritiske søkelys på manglende ytringskultur i Oslo-skolen”. Nå er han sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet og jobber på en doktorgrad.


Vi snakker om skolekritikk, salamandertest, pølsefabrikk og disiplindugnad i ukens episode av Rekk opp hånda.


Foto: Martin Johannessen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.