fredag 4. mars 2022

Undervisningsopplegg om invasjonen av UkrainaI dette blogginnlegget har jeg samlet undervisningsopplegg du kan benytte når du skal undervise i forbindelse med invasjonen av Ukraina. Send meg gjerne tips jeg kan legge til på lista: martin.johannessen@nionett

Nå er det litt over en uke Russland invaderte Ukraina. Sivilbefolkningen lider enormt under kraftige rakettangrep og kamper. Hundretusener av mennesker er nå på flukt.

Befolkningen i Ukraina er i konstant fare som følge av den russiske invasjonen. Det er mange måter å vise sin solidaritet på. Du og klassen din kan hjelpe dem via flere av de norske hjelpeorganisasjonene.

I denne episoden av Rekk opp hånda snakker jeg om hvorfor det er viktig å snakke med elevene om invasjonen av Ukraina. Jeg snakker også om hvor viktig det er å vise solidaritet med det ukrainske folk, og de russiske demonstrantene som våger mye ved å protestere mot Putin.I en ny undersøkelse UNICEF Norge har utført blant barn og unge i Norge, svarer godt over halvparten at de er bekymret for at det skal bli krig i Norge. 11 prosent av de spurte sier at de er bekymret for dette hele tiden. På spørsmål om de bekymrer seg for det som skjer i Ukraina, svarer så mange som 91 prosent at de er bekymret hele tiden eller av og til.

Undersøkelsen er gjort blant rundt 600 barn og unge mellom 13 og 19 år, i forbindelse med den dramatiske situasjonen som nå utspiller i Ukraina.

- Det viser hvor utrolig viktig det er at voksne snakker med barn og unge om det dramatiske som nå utspiller seg i Ukraina og nabolandene. Det at voksne er åpne og lyttende og prøver å svare etter beste evne, er viktig for å dempe frykt og uro blant barn og unge, sier Kristin Oudmayer, direktør for Barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge.

Det betyr at vi må ha gode undervisningsopplegg i klasserommet. Undersøkelsen fra UNICEF kan være et godt utgangspunkt for samtaler i klasserommet.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe uskyldige mennesker i Ukraina. Vi skal gjøre alt vi kan for at det skal bli fred i Europa, sier statsminister Jonas Gahr Støre i denne talen til barn og unge:


Undervisningsopplegg
Under har jeg samlet flere nye undervisningsopplegg, fra blant andre Skrivesenteret, Røde Kors, Tenk.Faktisk og Aftenposten Junior.

Skrivesenteret: Krisetid i Europa
Denne ressursen tematiserer hvordan du som lærer kan sette krigen i Ukraina på dagsorden i norskfaget. Oppgavene er blant annet knytta til det nye diktet fra Simon Stranger, "Dikt for presidenter", og "Morgonfuglen" av Frode Grytten.

Hva skjer med mennesker i Ukraina akkurat nå? En 7 minutter lang podkast gir deg et lite innblikk. Studiearket som hører til gir kunnskap, og kan være et godt verktøy for å ramme inn samtaler om situasjonen.

Tenk.Faktisk: Hva skjer i Ukraina?
I dette undervisningsopplegget skal elevene jobbe med kilder i en pågående konflikt. Elevene skal finne, vurdere og reflektere over hvor man finner pålitelig informasjon i en pågående krise.

I dette undervisningsopplegget skal elevene se en video og diskutere hvordan vi kan være kildekritiske til all informasjon vi mottar på sosiale medier om krigen i Ukraina. Opplegget er ment for mellomtrinnet.

Du kan ikke stole på alt du ser på sosiale medier:


Tenk.Faktisk: Informasjonskrigen om Ukraina
Krigen i Ukraina er et eksempel på en internasjonal krise der det spres propaganda og falsk informasjon. Hvordan kan vi avsløre dette?

Har du lyst til å starte din egen digitale innsamling, enten alene eller sammen med bedriften, idrettslaget eller klassen? Dette opplegget fra UNICEF gjør det enkelt for deg å engasjere andre i saker du brenner for!

Få flere tips til hvordan du kan hjelpe her: Slik kan du hjelpe Ukraina. Befolkningen i Ukraina er i konstant fare som følge av den russiske invasjonen. Hundretusener av mennesker er på flukt. Du kan hjelpe dem.

Korte skriveoppgaver kan være fint for de som ønsker å gjøre noe i forbindelse med Ukraina-krigen, men ikke har så mye tid å bruke. Marte Johnsen har laget noen oppgaver der elevene må tenke seg til hvordan det kan være å stå midt oppe i krig. Disse skal brukes på 10. trinn.

Elevkanalen: Undervisningsopplegg og ressurser
Elevkanalen har laget en reportasje som passer fra 5. trinn og oppover. Ellers velger de omhyggelig ut nyhetssaker som oppdaterer ressursen på 8-10. trinn. For de yngste elevene har de en video fra en lege som snakker direkte til barna.

Da Russland invaderte Ukraina, dukket det opp mange videoer på TikTok. Mange filmer og deler hva som skjer i Ukraina, men noen deler også falske videoer. I dette undervisningsopplegget skal dere faktasjekke flere TikTok-videoer.

Aftenposten Junior har også publisert helt nye saker som er åpne og tilgjengelige for alle:Fire ting du bør vite om konflikten mellom Russland og UkrainaI forbindelse med krigen i Ukraina, har Undervisningsplan laget en ressursbank hvor vi samler alt av materiell, undervisningsopplegg, linker og videoer som legges ut. Ressursbanken krever  at du registrere deg (det kan du gjøre gratis).

Her finner du faktatekster om krigen i Ukraina med fokus på bakgrunnen for situasjonen. Teksten er skrevet for mellomtrinnet, med fokus på vanskelige begrep. Du finner også begrepskort til fordypning og skriveark med linjer.

Dette undervisningsopplegget gir deg mulighet til å snakke med elevene om tanker og følelser rundt krigen i Ukraina. Det er ikke laget for å gi elevene mer kunnskap om krig og konflikt, men å normalisere følelsene dette kan vekke i oss og gi dem kunnskap om hvordan man kan sortere tanker og søke hjelp og støtte dersom de opplever ubehagelige og skremmende tanker og følelser. Opplegget går over 2 skoletimer.

Russlands invasjon av Ukraina er både et voldsomt brudd på folkeretten og et angrep på demokratiet. Konflikten mellom Ukraina og Russland har pågått siden 2014, og i slutten av februar 2022 invaderte Russland invaderte Ukraina. Hva handler egentlig konflikten om? Hvordan begynte det? Og hva er de underliggende årsakene og drivkreftene?

NDLA: Korleis kan eg vere nazist?"
Berre timar før Russland begynner å invadere Ukraina, vender den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj seg til det russiske folket i ein tv-tale og ber om fred. Les, høyr og analyser talen.

NUPI skole: Fra skyttergravskrig til urban krigføring
Når byer bombes, er 90 prosent av ofrene sivile. Skoler og sykehus blir ødelagt i stor skala. Menneskene som blir drevet på flukt, har ofte ikke noe hjem å komme tilbake til. Hvorfor er krig i byer blitt det vanlige?

Hva er det med Ukraina som gjør at landet kan bli episenteret for den største krigen i Europa siden andre verdenskrig? Hør podcasten fra NUPI skole her:

  
Først kom angrepet på Ukraina, og så kom beskjeden som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på folk: Vladimir Putin har gitt ordre om at Russlands atomvåpen skal gjøres klare for kamp. En russisk tv-vert spør hvorfor resten av verden skal eksistere hvis ikke Russland får eksistere. Norske apotek er allerede utsolgt for jod-tabletter. Og ungdom i Europa spør: Kan krigen i Ukraina utvikle seg til atomkrig?

Aftenposten: Dette er myndighetenes råd ved atomulykker
Russiske styrker angrep og tok kontroll over Europas største atomkraftverk. Hva gjør du hvis ting går galt? I denne saken er beredskapen beskrevet trinn for trinn. Passer nok best fra ungdomstrinnet og oppover.

Hvordan snakke med barn om krig
Her er fem tips fra Redd Barna til deg som voksen om hvordan du kan snakke med barn om krig:

1. Finn ut hva de vet
2. Ikke tro at du vet hva barna dine lurer på
3. Små barn og ungdom kan bli redde
4. Fokuser på løsninger
5- Ta samtalen uansett når
Illustrasjon: Max Pixel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.