Sider

mandag 23. mai 2022

Rekk opp hånda! ep. 198: - Lesing er noe av det mest kreative du kan gjøre, sier Kari SpjeldnæsFor en stund siden leste jeg en kronikk med tittelen "Oppmerksomheten glipper når telefonen bipper", skrevet av Kari Spjeldnæs. For hva er det egentlig som skjer med konsentrasjonsevnen vår når telefonen tar mye av oppmerksomheten? Hva skjer med evnen vår til å lese? Hva er det som skjer med oss når vi leser? Hva er egentlig lesing?

- Lesing er noe av det mest kreative du kan gjøre, sier Spjeldnæs.

Kari Spjeldnæs er doktorgradsstipendiat ved Institutt for kommunikasjon, Høyskolen Kristiania. Hun er litteraturviter med mer enn tretti års arbeidserfaring fra norsk bokbransje.

- Hvis vi skal være tilstede når vi leser for å kunne hente ut mening fra teksten, må vi være digitalt frakoblet, sier Spjeldnæs. Digitox-prosjektet tar for seg flere sider av denne problemstillingen.

Hun arbeider nå med en doktorgrad der hun skal forske på endringer i lesevaner og konsekvenser av digitalisering for litteraturlesere og -utgivere. Forskningsprosjektet heter “Invaderende medier, ambivalente brukere og digital detox”. Det er selvfølgelig interessant for oss skolefolk.

- Lesing er en tankedans, sier hun. Det er en vakker formulering!

- Meningen i en tekst oppstår når jeg som leser tar til meg de bokstavene forfatteren har skrevet til ord og setninger. Men jeg må berike dem ved at de går en runde i mitt eget hode, med mine egne erfaringer. Da først vil teksten gi mening som vi kan forholde oss til.

Lange tekster og hele bøker blir stadig sjeldnere i skolen. Vi snakker om lesing, og hvor viktig det faktisk er i skolen, i denne episoden av Rekk opp hånda.

- En bok eller en lang artikkel trenger en hjerne som går inn i teksten og blir der en stund. Leseren får med seg innhold og mening i en tekst ved å involvere egen tankekraft.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.