lørdag 28. mai 2022

Rekk opp hånda! ep. 199: Tips til 10 nettsteder du kan bruke i naturfagI denne episoden gir jeg deg 10 tips til nettsteder du kan bruke i naturfag. Selv om naturvitenskapen er delt opp i ulike fagdisipliner, som biologi, fysikk og kjemi og geofag, er målet at skolefaget naturfag både teoretisk og praktisk framstår som et helhetlig fag.

På nettstedene og oppleggene under finner du mange gode ressurser som du kan la deg inspirere av eller ta i bruk i klasserommet med én gang.

Jeg starter med et lite boktips. Boka Tettere på Naturfag i klasserommet på Fagbokforlaget. Naturfag på sitt beste kan nemlig engasjere elevene i praktiske problemstillinger i klasserommet med situasjoner som må løses her og nå. Det er dette blant annet boka handler om. Alltid lurt å holde seg oppdatert på fersk litteratur.

Du finner lenker til alle tipsene under.


1. Loop Miljøskole
Et eldorado av gode undervisningsopplegg. Hensikten med oppleggene til Loop Miljøskole er å lære barn og unge om å leve bærekraftig og ta vare på naturressursene. Alt er selvfølgelig gratis og tilpasset de nye kompetansemålene i fagfornyelsen.

Her finner du opplegg tilpasset barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående. Du kan også sortere opplegg etter diverse emner som avfallsreduksjon, biologisk mangfold, resirkulering, sirkulær økonomi og mange, mange fler.

2. Engasjerende naturfag
Kari Folkvord og Grethe Mahan er ansvarlig for Engasjerende naturfag-bloggen. Sammen har de skrevet tre bøker om naturfagundervisning, der de er spesielt opptatt av hvilke arbeidsmåter - eller pedagogiske grep - vi velger å bruke i teoriundervisningen, og hvordan dette påvirker elevenes engasjement og læring. Her finner du mange og gode opplegg.

3. Insektøkologene
Noen ganger kommer jeg over et nettsted eller en blogg som er usedvanlig god og som alle skolefolk burde vite om. Insktøkologene er en slik blogg. Her møter vi en formidlingsevne på høyt nivå. Bloggen er full av underholdende fortellinger om insekter, som det er en fryd å lese. De tre som skriver bloggen har alle høy faglig kompetanse, og en evne til å fortelle en historie som fenger både lærere og elever.

Skal du undervise om insekter, du sjekke ut insektøkologene først!

4. Det periodiske system - interaktivt
Lær om hvert enkelt element i den periodiske tabellen gjennom videoer. Genialt! I videoene diskuteres alt mulig som har med det enkelte grunnstoffet å gjøre; anvendelse i hverdagen, oppdagelsen av det, hvordan det reagerer i ulike kjemiske prosesser, eller om det er relatert til en hendelse. Det er Universitetet i Nottingham i England som har produsert videoene.

5. Energiutfordringen
Undervisningsopplegget Energiutfordringen er et gratis og digitalt verktøy om energi og klimatema utarbeidet av Enova, NTNU og lærere og baserer seg på kompetansemål i naturfag og samfunnsfag. Det er et interaktivt og nettbaserte verktøyet utarbeidet for elever på 5.-7. trinn.

6. Nordic ESERO - bring verdensrommet inn i klasserommet
Nordic ESERO tilbyr flere og flere klasseromsressurser som passer til bruk i grunnskolen, men som fint kan brukes på andre trinn også med litt tilpasning. De fleste av aktivitetene tar én til to klokketimer å gjennomføre, og det krever relativt lite ressurser bortsett fra planlegging. Men det skal du jo gjøre likevel.

Her finner du opplegg om mars, månen, solsystemet, eksoplaneter, raketter, romfartøy, satellitter, vær, atmosfære og mye annet om verdensrommet.

7. Dyreskolen
Dyreskolen er en enkel og engasjerende innføring i matens opprinnelse, dyrs behov og etisk matforbruk. Undervisningsmateriellet vil gi elevene på småtrinnet kunnskap om de viktigste gårdsdyra i norsk landbruk og havbruk.

Å diskutere dyrevelferd er et eget kompetansemål i naturfag etter 4. trinn. Materiellet bidrar til å oppnå flere av læreplanens kompetansemål i naturfag, mat og helse, KRLE, samfunnsfag og norsk.

8. NRK Skole: Naturfag
Må også tipse om naturfagsiden til NRK Skole. Her finner du mange filmer sortert under fenomer og stoffer, Forskerspiren, kropp og helse, mangfold i naturen, og teknologi og design. Mye nyttig der altså.

9. Plastic Pirates
Skal dere jobbe med plastforsøpling, så sjekk nettstedet Plastic Pirates. Veldig gode ressurser for alle trinn. Gratis å laste ned - inkludert lærerveiledninger.

10. Naturfag.no
Dette er Naturfagsenterets nettsted for lærere. Her finner du læringsressurser, metoder og mye mer. De har har som mål å være et sentralt sted for lærere i naturfag og å skape interesse og entusiasme for metodisk fornyelse, blant annet gjennom mer aktivitetsbasert undervisning med fokus på læring. Minner også om tidsskriftet Naturfag som kommer ut to ganger i året. Det er gratis å abonnere.

Bonustips:

SkoleromSkoleromsidene har mye bra for de fleste fag inkludert naturfag. Det er enkelt å søke seg fram, Jeg skrev “naturfag” i søkefeltet og fikk opp opplegg som “hvorfor er himmelen blå”, “hva er en regnskog?” og “syrer og baser”.

Øyeblikket er en serie korte vitenskapsinnslag som viser deg verden slik den egentlig er. Filmsnuttene tar for seg ulike temaer som salt, buldring, tatoverings-penn, kviser og en hel del andre temaer. Hver filmsnutt varer i ca 1 minutt og er godt egnet til å introdusere diverse fagemner. Serien er produsert av NRK.

Den magiske kroppen er et program hvor barn lærer barn nyttig og artig fakta om den fantastiske kroppen vår. Serien viser 15 av kroppens mest fascinerende organer. Alt formidlet på en leken og nyskapende måte. Programmet ledes av de nysgjerrige kidsa, Eiril og Filip.

Jeg tar med et tips til, siden vi er så godt i gang: Atomify er en gratis app som kan lastes ned til de fleste mobiler og nettbrett. Med Atomify kan du få en visuell forståelse av sammenhengen mellom temperatur, trykk og volum for ulike typer atomer, uansett om de er i fast form, væske eller gass.

Appen kan du laste ned fra iTunes/Apple eller Google Play.

Bilde: Science kid/Public Domain Vectors

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.