torsdag 2. juni 2022

Pride 2022: Skeive lesetipsJuni er Pride-måneden. Det burde alle skoler markere på en eller annen (eller flere) måter. På ungdomstrinnet på Nyskolen i Oslo har vi arrangert skeiv bokcafe. Alle elevene først har lest skeiv litteratur og det ender i en bokcafe i klasserommet der de snakker sammen om det de har lest.

De yngste elevene vil ha sitt eget pridetog i nærmiljøet før sommerferien.

Pride bygger på tre hovedpremisser: at folk skal være stolte av sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet, at seksuell diversitet er et gode, og at seksuell orientering og kjønnsidentitet ikke kan forandres bevisst.

I 2022 er det dessuten Skeivt kulturår som markerer at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

Den gode litteraturen kan endre måten vi forstår verden. Det er viktig når vi tenker på at læring handler om endring. Gjennom bøkene kan vi observere virkeligheten vi er en del av. Litteratur er mer enn et personlig møte mellom tekst og leser. Litteratur hjelper deg med å forstå verden.

Her finner du flere lister over skeiv litteratur:

Pride: Boktips om skeiv litteratur (Foreningen !les): Her finner du et utvalg nyere titler innen skeiv litteratur for ulike målgrupper.

Skeivt kulturår med skeive boktips fra NLB (Norsk lydbokbibliotek): I 2022 er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Dette markeres og feires over hele landet under Skeivt kulturår. Hos NLB får du skeive boktips gjennom hele året.

Skeiv fantasy og sci-fi (Deichman)Alle vet jo om Kirk og Spock - men det har skjedd en del siden! Senest siden N.K. Jemisin vant tre Hugo-priser på rad, kan vi konstatere at sci-fi og fantasy ikke lenger er dominert av Straight White Men. De siste årene har det kommet utrolig mye mangfoldig fabelprosa - så oppdag nye univers, kjønn, og måter å være på!

Fem skeive bøker i anledning Pride (Boktips)Nettstedet har samlet fem bøker som på ulike måter tar opp kjønnsnormer, seksualitet, kjærlighet og familierelasjoner.

Skeiv litteratur (Tronsmo): Tronsmo har en lang liste over skeiv litteratur.

UB anbefaler skeiv liutteratur (Universitetsbiblioteket): Universitetsbibliotekets samlinger inneholder mye skeiv litteratur. Her presenterer de et utvalg av fagbøker, skjønnlitteratur og tegneserier knyttet til LHBTQ-tematikk, kjønn og seksualitet. Listen er oppdatert i juni 2021.

Skeive bøker gjennom historien (Skeivt Arkiv): Bøker og tidsskrifter har spilt en viktig rolle i kampen for synlighet og rettigheter for skeive verden over. I Norge var bøkene som omtalte homofile og lesbiske i første halvdel av 1900-tallet noen av de første (så smått) positive representasjonene av denne gruppen, og de sto i kontrast til det ensidig negative bildet som ble skapt av nyhetsmediene.

Les også:

Pride og politikk (NUPI Skole): Hva har Pride og politikk med hverandre å gjøre? Hvordan startet Pride-bevegelsen? Hvordan er det å være skeiv og markere Pride i andre land?
-----------------------------------------------

Er du interessert i skole og utdanning? Er du lærer eller forelder, skoleleder eller lærerutdanner? Da er Rekk opp hånda podcasten for deg! Ny episode hver mandag:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.