mandag 6. juni 2022

Rekk opp hånda! ep. 201: Hva skjer i ungdomshjernen? Med Marte Roa SyvertsenMan sier ofte at ungdommen er stengt på grunn av ombygging. Men i hjernen skjer det en hel del. Nevrolog Marte Roa Syvertsen er aktuell med boka "Ungdomshjernen: Vill og visjonær" (Bonnier forlag, 2022).

Hjernen er under utvikling frem til vi er ca 25 år. Hva er det egentlig som skjer i ungdomsårene? Er det forskjell på gutter og jenter?

Hjernen er et fantastisk organ: 86 milliarder nevroner er i sving. Vi vet mer og mer om hjernen og nå vet vi etter hvert ganske mye mer om ungdomshjernen også.

Ungdom er nemlig mer åpne for endringer, nye mennesker og nye løsninger. Potensialet for læring er dessuten på topp når vi er ungdom. Hvorfor er det sånn?

- Når det gjelder læring og ungdomshjernen, så lærer den raskere enn den voksne hjernen, sier Syvertsen. Det dannes nye nettverk mellom hjernecellene, som vi kaller synapser. Det er grunnlaget for å lage ny kunnskap.

Synapsene må stimuleres mange ganger, ellers forsvinner den. Dette er den nevrobiologiske forklaringen på at repetisjon er nøkkelen til læring. Jo sterkere synapsen er, desto sterkere er læringen.

- Ungdom trenger ikke like mange slike stimuleringer for å lære noe nytt, sier hun. Ungdom lærer dermed raskere enn oss voksne.

All læring innebærer en eller annen form for innsats, og derfor må du også ønske å tilegne deg kunnskap eller utvikler ferdigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.