Dokumentarfilmer


Det finnes mange gode filmer og dokumentarer om skole og utdanning. Flere av disse ligger fritt tilgjengelig på nettet. Filmene kan derfor brukes i klasserommet, på lærermøtet eller hjemme i stua. På denne siden legger jeg ut linker til disse filmene. Jeg deler og tipser om skolerelaterte videoer og filmer også på Lærerbloggens YouTube-kanal. Enjoy!

Films For Action har mange filmer om skole og utdanning!

Her finner du Ted Talks om Education!At the Movies: Films Focused on Education Reform

The Classroom Experiment
Dylan Wiliam er kjent for The Classroom Experiment der han tar han over en klasse i ett semester og tester ut ideer som han mener kan forbedre kvaliteten på utdanningen.

Why Do These Kids Love School?
I filmen møter vi ni innovative skoler i USA. Why Do These Kids Love School? (1990) er regisert av Dorothy Fadiman. Selv om filmen er laget i 1990 er den veldig aktuell. Skolene i filmen er på mange måter gode forbilder for de konklusjonene som Ludigsenutvalget har gjort. Vi ser altså glimt av fremtidens skole i en gammel film.

Free to Learn: A Radical Experiment in Education (2006) er regissert av Jeff Root & Bhawin Suchak. Den handler om livet på den demokratiske skolen The Free School i New York. Her er det elevene som bestemmer hvordan skoledagen skal være.

A Science of Teaching
I A Science of Teaching (2015) møter vi flere forskere som diskuterer menneskelig atferd og hvordan læring skjer på et biologisk og miljømessig nivå. Hva er det som former vår atferd? Hvordan blir vår atferd forsterket? Hvordan måler vi menneskelig atferd og hva er egentlig vitenskapen bak undervisning og læring?


Filmen om Summerhill School
Summerhill School er en internatskole i England. Skolen har med sitt radikale syn på oppdragelse vakt både harme og begeistring. Det finnes i dag mellom 25 og 30 barneskoler som driver etter samme prinsipp som Summerhill. Ingen av disse er i Norge.

We Are The People We've Been Waiting For
Denne filmen ser nærmere på utdanningssystemet i Storbritannia og spør om dagens system egentlig gir unge mennesker mulighet til å utvikle sine evner og talenter. Filmen retter et kritisk blikk mot pensum, testing og undervisning.


Children Full of Life
Children Full of Life (2003) er regissert av Noboru Kaetsu. Vi følger læreren Mr. Kanamori på en barneskole i Japan. Denne læreren prøver å lære sine elever det han mener er det viktigste her i verden: Å være lykkelig og å ta vare på andre mennesker.

Alphabet
Alphabet (2013) undersøker hvordan et umoderne utdanningssystem ofrer barns naturlige kreativitet til fordel for standariserte resultater. Filmen er tilgjengelig på Netflix.

Glem det! En film om å være hørselshemmet i videregående skole

Mange ungdommer har problemer med nedsatt hørsel. Hørselsproblemene kan føre til at de får vansker med å få med seg det som formidles i klassen. Årsakene til nedsatt hørsel kan være mange; sykdom, medfødt hørselstap, skade, eller at man har vært utsatt for støy som har resultert i en varig hørselsnedsettelse.

Å være og ha - en hyllest til livet
Den franske dokumentaren "Å være og - ha en hyllest til livet" (2002) gjør de små menneskene store, og den bringer heder og verdighet til en yrkesgruppe som i dag ikke lenger nyter den respekten den fortjener. Dette er en vakker dokumentar om en lærer og hans elever på en liten bygdeskole i Frankrike.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.