Pedagogiske Podcast


Det finnes mange gode pedagogiske podcast. På denne siden samler jeg noen av de jeg mener er verdt å følge med på. Jeg tar gjerne imot tips - både om norske og internasjonale podcast!

Rekk opp hånda! er en podcast hvor du kan være flue på veggen i det mystiske lærerværelset.

Vi har som mål å gi lytterne et innblikk i skolehverdagen. Vi ønsker også å gi et innblikk i det som rører seg blant ulike aktører som skriver bøker, kronikker eller på andre måter deltar i den pågående debatten om skolen. Først og fremst lager vi denne podcasten fordi vi mener skolen er verdens viktigste institusjon.


BAM! Radio Network har en rekke med gode podcast som EdChat, Classroom Q&A og Teacher's Aid som er drevet av Rae Pica, som også er en av grunnleggerne av BAM Radio Network, som er verdens største Online Education Radio Network. Her er det mye spennende! Jeg anbefaler at du sjekker ut en eller flere av de du finner på nettsidene.

Matt Miller, mannen bak bloggen Ditch That Textbook har laget en liste over 8 podcast han mener det er verdt å følge med på. Du finner både Teacher's Aid og EdChat på lista - og 6 til. Han har også skrevet How podcasts can make you a better teacher.

Nettstedet Edutopia har også laget en liste over 8 podcaster. Den finner du her: 8 Podcasts for Learning. Her finner du også listen Best Educational Podcasts. Edutopia i seg selv er en oase for oss skolefolk, og har du ikke vært innom sidene er det på tide å gjøre det nå.

Nettstedet Te@chThought har også laget liste, her finner du den: 51 Education Podcasts For The 21st Century Teacher


Dr. Ross Greene, forfatteren av Utenfor. Elever med atferdsutfordringer, og mannen bak Lives in the Balance har også en egen podcast. Greene har vært i Norge ved flere anledninger i forbindelse med opplegget Problemløsing gjennom samarbeid. På podcasten snakker han om forståelsen av, og hvordan hjelpe barn med sosiale, følelsesmessige og atferdsmessige utfordringer.


Edu All-Stars er flere podcaster hvor skolefolk deler sine historier og lidenskaper for læring.

Et annet nettsted som har flere podcast er Teacher Cast Podcast. Her finner du episoder med et variert innhold. Alt relatert til skole på en eller annen måte.
InspiringEducators: "a podcast dedicated to sharing stories of inspiring educators of all walks of life. I started this project to provide a voice to the many dedicated educators. Day in and day out, they go passionately about helping their students fulfill their dreams and goals. Many of these educators receive little recognition, but their labor of love is ultimately manifested in the success and happiness of their students. They’re in the shadows, often unrecognized, and they are the true unsung heroes."

Matt Miller har laget denne oversikten: The Essential Educator’s Guide to Podcasts. Han har også skrevet boka Ditch That Textbook og driver nettstedet med samme navn.


Stories Teachers Share er en podcast om hvordan det er å være lærer og hva vi kan lære av hverandre. Det er nettstedet MindShift som produserer disse podcastene.

Mark Barnes, som har skrevet boka "Assessment 3.0", driver også podcasten Hack Learning som du kan høre på iTunes:

Educator/author/ speaker Mark Barnes, creator of the Bestselling Hack Learning Book Series, shares right-now solutions for some of your biggest problems. Learn how to improve professional development, assess for learning, move meetings to the cloud, throw out homework, engage even the most reluctant learners, inspire a lifelong love of reading in all kids, combine writing with the maker space, take learning mobile, and many other simple, quick fixes for your biggest education problems. This is Hack Learning.

Åge Hvitstein er lærer i fagene historie og engelsk på Sandefjord vgs. Han har glimrende historietimer som podcast. Du kan høre alle episodene her.

Nettstedet MindShift har en serie podcast som heter Stories Teachers Share om hvordan det er å være lærer. Her er det mange gode historier fra klasserommet og lærerhverdagen.

Testing Teachers - med Emily Hanford
Teachers matter. A lot. Studies show that students with the best teachers learn three times as much as students with the worst teachers. Researchers say the achievement gap between poor children and their higher-income peers could disappear if poor kids got better teachers.


I samarbeid med Magnus Sandberg fra NTNU er spillpedagogene ute med egen podcast:
- Spillpedagogene: En podcast om spill og digital kultur. I denne første episoden diskuterer vi hvorfor vi mener det er verdifullt å bruke spill i skolen, hva vi har spilt i sommer, gamifisering av familielivet, PokemonGo og våre beste spillopplevelser fra klasserommet.

Lektor Lomsdalens Innfall er en podkast om skole, religion, feminisme, og alt i mellom.
- Lektor Lomsdalens Innfall er en splitter ny podkast basert på innfallsmetoden og mine interesser – med et fokus på skole, elevers skolehverdag, seksualitetsundervisning, kjønnsnormer og religion, skriver Christian Lomsdalen.


Podcasten Viten og Snakkis blir produsert av avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hovedmålgruppa er folk som er samfunnsinteresserte, og som er interesserte i å høre ekte eksperter snakke om aktuelle tema som de kan mye om og bryr seg om. Dessuten vil vi jo at journalister skal høre på – og politikere og andre som tar beslutninger.


Listenwise er et nettsted som spesialiserer seg på podcast og radioprogram. Her er det elevens lyttekompetanse som er i sentrum. Podcastene er kategorisert etter emne.

KRLEpodden er en podkast om KRLE-faget og religion i skolen. Episodene kan brukes i undervisning, og skal fungere som en plattform hvor de som jobber med faget kan utveksle ideer, argumenter og perspektiver. Ekstra interessant er det at det til hver episode inviteres en annen til å kommentere argumentene og synspunktene i episoden. Det gir en ekstra bredde til hver episode.

NOKUT-podden blir produsert av NOKUT som er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen. Som offentlig organ har de et fokus på høyere utdanning, på høyskoler og universiteteter. Målet med podkasten er at de skal bidra til å spre gode praksiser fra universitetene og høyskolene innenfor utdanning og undervisning. Det vil være forskjellige aktuelle tema, men det vil alltid gjester, diskusjoner, eksempler og tips til undervisningshverdagen.

La stå! er en podkastserie for lærere om det å lære mer, utvikle seg selv og finne nye innfallsvinkler og inspirasjon til å skape magi i klasserommet. GAN Aschehoug er et undervisningsforlag som tilbyr læremidler for barnehage, grunnskole og SFO/AKS.

NTNU har også en podcast-kanal som blant annet handler om skoleledelse.

Anna och Philips lärarpod:
Varför: För att utmana bilden av skolan och utveckla den till något attraktivt för elever, lärare och föräldrar.
Hur: Genom att visa att det finns fantastiska människor som är goda förebilder för hur våra skolor kan bli ännu bättre.
Vad: Styrkta i vår övertygelse råkar vi bara göra en podcast som riktar sig till lärare och beslutsfattare inom skolvärlden.


Lektorpodden: Lektorstudentene ved UiB og Norsk Lektorlag har begynt en ny podkast, "Lektorpodden". Den skal handle om livet som nyutdannet lektor og lektorstudent. Det er leder for Lektorstudentene ved UiB Sigrun Eggereide og Espen Tangnes som leder podkasten.

Dysleksi Ungdom har produsert ny podcast. Den handler om dysleksi, dyskalkuli og spesifikke språkvansker. De snakker om forskjellige temaer i hver episode, med mål om å vise frem hvordan lærevansker kan oppleves for forskjellige mennesker: Lærere, foreldre og ungdom.

Bladet Utdanning har lansert podcasten "Storefri" på iTunes. I podkastene vil redaksjonen ta for seg temaer som opptar ansatte i skole og barnehage.

Utdanningsforbundet og Podprat har også en podcast. Den heter Lærerrommet og finnes på iTunes.

Inkludringspodden er en podcast fra Staped. Inkluderingspodden er en podkast om temaer innenfor det spesialpedagogiske feltet. Den handler om å være annerledes, men samtidig om å være som alle andre. For vi er alle annerledes på en aller annen måte.

Skolenes Landsforbund - SL-podden: fra grasrota til Youngstorget er en podcast gitt ut av Skolenes landsforbund. En gang i måneden inviterer vi interessante gjester for å snakke om temaer knyttet opp til utdanning og opplæring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.